"Neka Ministarstvo vanjskih poslova objavi nacionalno stajalište o stanju pregovora o TTIP-u"

19. svibnja 2015.

U skladu s načelom otvorene vlasti, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) trebalo bi objaviti nacionalno stajalište o stanju pregovora o TTIP-u s naglaskom na ISDS, zatražili su od MVEP-a GONG i građanska inicijativa „Zaustavimo TTIP“ te organizacije civilnog društva BRID i Zelena Akcija, kao i Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati.

„Imajući na umu strateški značaj ovog sporazuma, koji se odnosi na sve društvene i gospodarske sfere, te veliku zabrinutost javnosti oko očekivanih učinaka, ali i nedostatnu informiranost javnosti i samog Sabora, predlažemo da MVEP napravi iskorak u smjeru pune transparentnosti te odsad sva stajališta koja se odnose na TTIP redovito objavljuje i predoči Odboru za europske poslove Hrvatskog sabora,  i to uoči, a ne kao dosad tek duže vrijeme nakon sjednica Vijeća“, navode u prijedlogu upućenom zamjeniku ministrice Vesne Pusić Jošku Klisoviću kao visokom dužnosniku zaduženom za pitanja međunarodnih trgovinskih odnosa i promocije hrvatskog gospodarstva u diplomatskim odnosima i vanjskim poslovima Republike Hrvatske.

Uostalom, upravo je Klisović, kako ga podsjećaju, sam nedavno izjavio da „ljudi, naravno, imaju pravo znati što stoji u tim ugovorima, koji još nisu dovršeni, imaju pravo znati o čemu se razgovora i na koji način, da se ne pregovara u prazno, apstraktno, nego da se pregovara da bi ljudima bilo bolje'”.

Stoga, smatraju aktivisti, „bilo bi izuzetno korisno da MVEP u svojoj internetskoj rubrici o TTIP-u, koju ovom prigodom pozdravljaju i kao dobrodošlu, objavi sva nacionalna stajališta pa tako i ono sa sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova država članica EU održanog 7. svibnja 2015. o stanju pregovora o TTIP-u s naglaskom na ISDS u očekivanju da će se ljestvica transparentnosti pregovora o TTIP-u značajno podići i u Hrvatskoj“.

chevron-right