„Do referenduma s manje potpisa i više potpisnih mjesta“

14. svibnja 2015.

Manji broj potpisa birača za raspisivanje referenduma i prikupljanje potpisa na mjestima javnog okupljanja – osnovni su zahtjevi nove građanske inicijative u kojoj se okupilo 15 sindikata i sedam udruga i koja 30. svibnja kreće u akciju prikupljanja potpisa  za „referendum svih referenduma“, najavili su predstavnici inicijative na konferenciji za medije održanoj u Matici hrvatskih sindikata.

Osim zadržavanja prava prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma na javnim mjestima, a ne u uredima državne uprave, Inicijativa želi broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma smanjiti na 200.000 potpisa te će građanima predložiti dva referendumska pitanja, koja će naknadno biti formulirana oko dva ključna zahtijeva.

„Uvjereni smo da će građani prepoznati važnost tih pitanja jer su ona ključna za budućnost neposredne demokracije. Neposredna i posredna demokracija se ne isključuju, nego nadopunjavanju i to moraju shvatiti raznorazni 'milanovići' koji danas jesu, a sutra nisu, jer nema tako dobre vlasti koju ne bi trebalo korigirati u nepromišljenim političkim odlukama", poručio je jedan od koordinatora Inicijative Željko Stipić iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

„Stvarno pravo ne smije biti pretvoreno u papirnato pravo“

Nova inicijativa, koja okuplja dio sindikata i dio udruga iza kojih je već uspješno prikupljanje potpisa za referendume  protiv outsourcinga i protiv davanja autocesta i koncesiju (iako je oba „srušio“ Ustavni sud, a Vlada netom prije odustala od svojih odluka), podsjeća da novi Zakon o referendumu, uređuje prikupljanje potpisa isključivo u uredima državne uprave i putem sustava e-građani čime će se, tvrde, otežati ili čak onemogućiti prikupljanje potrebnog broja potpisa birača. Naime, velik broj građana neće moći dati potpis s obzirom na to da uredi državne uprave ne rade tijekom cijelog dana, niti vikendom, a upozoravaju i da je upitan učinak prikupljanja potpisa putem sustava e-građani jer broj građana koji se koriste tim sustavom nije visok, pokrivenost građana računalima i internetskom vezom nije dovoljna.

„To bi značilo da se stvarno pravo, koje imamo od 2000. godine, kada smo Ustavom omogućili funkcioniranje građanskih inicijativa, pretvori u papirnato pravo, jer ni sindikati niti organizacije civilnog društva ne bi uopće mogli prikupiti dovoljan broj potpisa“, upozorio je Stipić, a Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata dodao da se ovdje radi o "referendumu svih referenduma".

„Ponovno smo u situaciji u kojoj organizirani građani moraju odraditi ono što politika ne može i ovom akcijom želimo omogućiti što većem broju građana da obavljaju svoju funkciju odgovornih građana korigirajući loše odluke vlasti“, poručio je jedan od koordinatora Inicijative Enes Ćerimagić iz Zelene akcije, a koordinatorica Inicijative Mirela Bojić iz Matice hrvatskih sindikata skrenula pažnju na važnost akcije primjerom Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koji vodi privatizaciji javnog zdravstva:  „O tako važnom pitanju - žele li u Hrvatskoj kao socijalnoj državi javno ili privatno zdravstvo, građani bi trebali imati pravo izreći svoje stavove. Ako ova građanska inicijativa ne uspije, o tom pitanju niti o bilo kojem drugom građani neće moći više reći ništa“.

podsjetnik - Popis sindikata i udruga inicijative "ZA REFERENDUM!"

Sindikati:
1.Sindikat hrvatskih učitelja
2.Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara
3.Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske
4.Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja
5.Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod
6.Nezavisni cestarski sindikat
7.Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske
8.Opći sindikat Ministarstva unutarnjih poslova 9.Sindikat prometnika vlakova Hrvatske
10.Radnički sindikat HZMO-a
11.Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske
12.Sindikat radnika hrvatskih cesta i autocesta
13.Samostalni sindikat uslužnih djelatnosti Hrvatske
14.Sindikat zaposlenih u hrvatskom mirovinskom osiguranju
15.Sindikat obrazovanja EU 21

Organizacije civilnog društva:
1.Pravo na grad
2.Centar za mirovne studije
3.Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID)
4.Zelena akcija
5.Savez udruga Klubtura
6.Mreža mladih Hrvatske
7.Hrvatski savez Stanara - Građana EU

chevron-right