Tko će i kako financirati koju političku aktivnost?

13. svibnja 2015.

Vladinim prijedlogom Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma bolje se uređuje financiranje referendumske aktivnosti i promidžbe što sada nije uređeno niti jednim propisom, istaknuo je ministar uprave Arsen Bauk tijekom objedinjenje rasprave o Vladinu prijedlogu te prijedlogu izmjena tog Zakona Kluba zastupnika Hrvatskih laburista.

„Budući da su odluke donesene na referendumu obvezne, te se njima može mijenjati i Ustav, ocjenjuje se nužnim zakonski urediti način financiranja referendumskih kampanja te osigurati transparentnost i nadzor njihovog financiranja", kazao je Bauk.

Uvodi se informacijski sustav za nadzor financiranja, čime se osigurava učinkovitiji nadzor i olakšava praćenje financiranja, te se sredstava u državnom proračunu za redovito godišnje financiranje određuju prema ostvarenim poreznim prihodima, a ne prema rashodima poslovanja, kao dosad.

Također, određuje se minimalni iznos sredstava koji je jedinica lokalne i regionalne samouprave dužna osigurati u proračunu za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave, način raspoređivanja sredstava političkim strankama iz proračuna za redovito godišnje financiranje, te se pojednostavljuje financijsko poslovanje članova predstavničkih tijela jedinice samouprave izabranih s liste grupe birača.

Demokracija umjesto partitokracije

Tijekom dosadašnje rasprave prijedlog zakona podržali su klubovi SDP-a i nacionalnih manjina. Peđa Grbin uime Kluba SDP-a ocijenio je prijedlog dobrim jer predstavlja izuzetan napredak u odnosu na sadašnji zakon. Furio Radin kazao je da će zastupnici nacionalnih manjina prihvatiti prijedlog zakona jer je zakonodavac prihvatio njihove prijedloge da i nezavisni zastupnici budu tretirani kao stranke.

Za razliku od njih, Nikola Vuljanić (Klub hrvatskih ljevičara) upozorio je da predloženi zakon nejasno definira što zapravo financira, ocjenivši da, po promjenama koje se predlažu, financira samo političke stranke. "Zakon ne financira ni zastupnike, niti predstavnike u drugim predstavničkim tijelima nego političke stranke, odnosno grupacije koje su ih u ta tijela doveli", upozorio je istaknuvši kako se takav sustav ne zove demokracija, već partitokracija.

Branko Vukšić predloženi zakon ocijenio je duboko nepravednim, nedemokratskim i protuustavnim. U ime Kluba nezavisnih zastupnika Damir Kajin upozorio je na način financiranja političke aktivnosti kazavši kako je najveći problem medijsko financiranje državnih ili lokalnih vlasti.

Marasović optužio Mesića i dobio opomenu zbog vrijeđanja

HDZ-ov saborski zastupnik Dujomir Marasović optužio je u srijedu u Hrvatskom saboru bivšeg predsjednika Stjepana Mesića da se uključio u predizbornu kampanju te predložio da mu se uskrate sredstva koja se daju za "penzionirane predsjednike države". "Predlažem da se bivšem predsjedniku ukinu ta sredstva jer ih troši na nezakonit način", rekao je Marasović i ustvrdio da Mesić u vezi održavanja mimohoda "priča gluposti".

"Možda je bio u Lici da se nafiksa bunike kod onog šamana jer je za vrijeme mira smijenio cijeli generalni štab, a sada kazuje da predsjednica ne bi smjela imati riječ o mimohodu", kazao je Marasović i poručio da vojna parada može biti samo na dva mjesta - u Kninu ili u Vukovaru, od Trpinjske ceste do Bogojevskog mosta.

"Ovih 15 tenkova što se u Đuri Đakoviću šminkaju neka idu na Trpinjsku cestu, neka prošetaju do mosta odakle su došli iz Beograda, tako da pokažemo kakvi su danas odnosi. Inače ta parada nema nikakvog smisla osim da zadovolji taštinu nekih ljudi koji su se po Zagrebu šminkali", rekao je Marasović i zaradio opomenu predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke zbog vrijeđanja

chevron-right