Trnjanski kresovi – podsjetnik na put prema pravednijem društvenom uređenju

08. svibnja 2015.

U sklopu obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja Zagreba od fašizma na savskom nasipu oživjeli su Trnjanski kresovi- tradicionalna manifesticiju koja se od 1978. do 1989. održavala na mjestu gdje su partizani 8. svibnja 1945. skelom preko Save ušli u Zagreb.

«Nadamo se da će Trnjanski kresovi zaživjeti kao okupljanje na kojem će se svake godine obilježavati datum kad se građanima Zagreba i cijele Hrvatske otvorio put prema jednom pravednijem društvenom uređenju», kazao je Velimir Gašparac u ime Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ) kao organizatora ovogodišnjih Trnjanskih kresova, na kojima se okupilo oko dvije i pol tisuće ljudi.

Trnjanski kresovi – podsjetnik na put prema pravednijem društvenom uređenju 1
izvor: MAZ

Paljenjem (ove godine i zasad) samo jednog kresa u predvečerje nedaleko Mosta slobode i kluba Močvara, gdje se kasnije odvijao šesti po redu Antifa night, obnovljena je tradicionalna manifestacija Trnjanski kresovi, na kojima se krajem 80-ih godina prošloga stoljeća okupljalo i stotinjak tisuća Zagrepčana.

Trnjanski kresovi – podsjetnik na put prema pravednijem društvenom uređenju 2
izvor: MAZ

Osim u krijesu, uživati se moglo i u primjercima novog broja časopisa 'Nepokoreni grad' kojeg izdaje MAZ te muralu "Oslobođenje" kolektiva Graffiti na gradele i pjesmi zborova Čipkice, ZborXor, LeZbor i Praksa te radionici tiska politčkog plakata dvojca "This town needs posters".

Ovaj tekst je objavljen i zahvaljujući sufinanciranju kroz program "Europa za građane".
Trnjanski kresovi – podsjetnik na put prema pravednijem društvenom uređenju 3

chevron-right