"Odustanite od mimohoda povodom Oluje"

07. svibnja 2015.

Gradnja mira mnogo je teža, hrabrija i domoljubnija od vođenja rata te bi odustajanje od vojnog mimohoda bila snažna poruka predanosti miru u Hrvatskoj, ističu u Centru za mirovne studije (CMS) u apelu premijeru Zoranu Milanoviću i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović da odustanu od ideje organizacije vojnog mimohoda povodom 20. obljetnice vojno-redarstvene «Oluja».

U CMS-u smatraju da je takvo obilježavanje akcije u kojoj je ubijeno stotine ljudi – civila, vojnika i policajaca, «nepromišljeno jer se time iz sjećanja na rat izvlače primarno vojni elementi, a ne promoviraju napori koje kao društvo činimo da se rat više nikada ne ponovi. Predložena proslava potiče različite skupine društva na natjecanje tko će je proslaviti s više neprimjerenog domoljublja, a  umjesto mahanja zastavama i postrojavanja vojnih jedinica, potrebno je rasvijetliti činjenice o stradalima, nestalima i raseljenima u 'Oluji' te procesuirati zločine počinjene nad civilnim stanovništvom».

S obzirom na to da su se višegodišnji sukobi oko koncepata proslave "Oluje" ove godine prelili i na odnos između ključnih državnih institucija, CMS predsjednici i premijeru predlažu da odustanu od vojnog mimohoda i svoje domoljublje pokažu na posve drugačiji način, kako bi transformirali taj sukob. Pritom CMS opetovano podsjeća da državne institucije već godinama zanemaruju izrazito domoljubnu operaciju mirne reintegracije Podunavlja u kojoj je ono bez ispaljenog metka i bez izgubljenog života vraćeno pod puni suverenitet čitav teritorij Hrvatske.

Naime, kao što smo višekratno pisali, doista ostaje neshvatljivo zašto se ne razvija i dalje ne primjenjuje dragocjeno iskustvo (iz)gradnje mira bez represije te osnaživanje zajedničkog života i multikulturalnosti, kao i zašto 15. siječnja nije proglašen i Danom izgradnje mira u Hrvatskoj? Pri čemu valja reći da se kad govorimo o miru, treba odmaknuti od ratnih sukoba, naime, kako nas podsjeća Goran Božičević, aktivist s dugogodišnjim iskustvom mirovnog rada u Slavoniji:

„Mir je stanje društva u kojem postoji društvena pravda, resursi su dostupni svima, konflikti se rješavaju bez nasilja, život se u svim svojim oblicima raste i razvija, ne na štetu drugog. Tako nekako. Prilično utopijski, ali ako uzmaknemo na početku, odustajemo i od građenja takvog društva“.

chevron-right