TTIP je trojanski konj – stop manipulaciji demokracijom!

06. svibnja 2015.

U znak prosvjeda protiv Transatlanskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP-a) nakon niza ostalih europskih gradova, trojanski konj visok osam metara obreo se i na Trgu bana Jelačića. Doduše, ne do „kolege“ Jelačićeva konja, već pri Manduševcu, praćen neskrivenim zanimanjem prolaznika, koje su uz transparente „Klonirana piletina“, „Toksične kemikalije“, „GMO“, „Hormonska govedina“, „Privatizacija“, „Korumpirani sudovi“ aktivisti inicijative „Zaustavimo TTIP“ te Zelene akcije,  Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) i GONG-a pozvali da potpišu peticiju Europske građanske inicijative (ECI) protiv TTIP-a i CETA-e. A sve to uz besplatan zalogaj zdrave hrane te soka i čaja od aronije zahvaljujući jednom od domaćih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i kolektivu „Hrana, a ne oružje“.

TTIP je najveći trgovinski sporazum u povijesti, a javnost je gotovo isključena iz pregovora. Sporazum bi multinacionalnim kompanijama omogućio korištenje opasnih i za okoliš štetnih tehnologija poput GMO-,  koji je u EU većinom zabranjen. Iako se TTIP pokušava predstaviti kao instrument poticanja ekonomskog razvoja i izlaska iz krize, on sadrži mnoge skrivene opasnosti za zdravlje, okoliš, radnička prava, pa i samu demokraciju i u tom smislu predstavlja modernog trojanskog konja, a tajnovitost u kojoj se pregovori odvijaju podupire ovakve sumnje, upozorili su aktivisti koji već mjesecima žele otvoriti javnu raspravu o „povijesnom“ sporazumu u koju će se uključiti široka javnost.

Pored nekoliko prosvjeda i tribina diljem Hrvatske, sada su u Zagreb doveli i trojanskog konja, koji od rujna prošle godine obilazi europske gradove u sklopu turneje u organizaciji mreže okolišnih udruga „Friends of the Earth Europe“ . Nakon Hrvatske konj „jaše“ u Estoniju, a u međuvremenu čekaju na očitovanja hrvatskih zastupnika po pitanju TTIP-a koja će, između ostalog, biti i tema TTIP predavanja i diskusija sredinom svibnja na Subversive festivalu.

NE interesima korporacija ispred interesa ljudi!

No, zašto se organizacije civilnog društva uopće protive TTIP-u i kakvu alternativu nude, aktivisti su još jednom objasnili istaknuvši da bi „TTIP u budućnosti mogao multinacionalnim kompanijama omogućiti da preko ISDS mehanizma na privatnim tribunalima iza zatvorenih vrata tuže vlade zbog politika koje štite zdravlje, okoliš, radna i demokratska prava ako procijene da bi im te politike mogle umanjiti očekivane profite“. „Odluku o tome jesu li izmjenom zakona ili politika oštećena "prava" kompanija na profit donosit će tri arbitra koja često rade za privatne odvjetničke firme čiji su klijenti upravo velike korporacije, a zatraženi iznosi u ovakvim parnicama često se mjere u milijardama eura. No, čak i ukoliko vlada dobije parnicu, još uvijek može biti prisiljena na plaćanje milijunskih sudskih troškova“, upozorila je Marija Hanževački iz Nezavisnih hrvatskih sindikata i posebno upozorila na problematiku radničkih prava i obećanja o otvaranju novih radnih mjesta jer je posve nepoznato kakva bi ta radna mjesta bila, kakvi bi bili uvjeti rada, kao i ostala radnička prava.


izvor: gong.hr/zelena akcija - pogledajte galeriju

U opasnosti je i "princip predostrožnosti" koji u Europi onemogućava trgovanje proizvodima oko čije sigurnosti ne postoji konsenzus u znanstvenim krugovima što će se negativno odraziti na sigurnost hrane koju jedemo i zraka koji udišemo, a u sklopu pregovora također se vrši pritisak na vlade da privatiziraju ključne javne usluge poput zdravstva i vodoopskrbe. „Prilagođavanje europskih standarda znatno nižim američkim moglo bi rezultirati širenjem GMO-a, uvozom mesa tretiranog hormonima ili dobivenog od kloniranih životinja, kao i odobravanjem uporabe pesticida zabranjenih u EU,a dok je u SAD zabranjeno koristiti 19 kemijskih spojeva u EU taj broj iznosi više od tisuću“, pobrojao je Derežić  te naglasio i dok da Slovenija već ima ekonomsku analizu utjecaja TTIP-a koja govori da ugovor donosi više šteti nego  koristi, hrvatska Vlada tvrdi da je to teško izračunati jer još nije poznato kako će ugovor izgledati.

Što će pokazati Vladina studija učinka TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo?

„TTIP predstavlja manipulaciju demokracijom, ne samo u načinu vođenja pregovora, već i u samom sadržaju.  Možemo samo s podsmjehom prihvatiti mišljenje Europske komisije kako su ovo najtransparentniji pregovori do sada. Omjer korporativnih lobista naspram zagovarača javnog interesa u procesima pregovora je bio devet naprama jedan, nacionalni parlamenti i europska javnost na kapaljku dobivaju informacije o sadržaju ovog sporazuma, a cijeli sporazum prijeti opasnošću da strane multinacionalne korporacije budu u povlaštenoj položaju i da se pri tom derogira čitav pravosudni sustav država članica EU", istaknuo je Duje Prkut iz GONG-a.

Upozorio je da posebno zabrinjava nedostatak rasprave oko ISDS mehanizma: „Već sada je jasno da ISDS mehanizam nema pozitivne učinke na gospodarstvo i investicije koje se u ovom trenutku predstavljaju. Mnogi ne znaju da je devet zemalja, među kojima je i Hrvatska, potpisalo trgovinske sporazume sa SAD-om koje u sebi imaju ugrađen ISDS mehanizam. Pri tome je zanimljivo da je ukupan omjer investicija Amerike u EU, koji pokriva ovih devet zemalja, samo jedan posto svih američkih investicija, što govori da on ima vrlo slab ili nikakav učinak na privlačenje investicija".

„S obzirom na informacije koje su dosad procurile, Zelena akcija ovaj sporazum smatra izrazito štetnim po ljude i okoliš , pridružili smo se koaliciji koja okuplja oko 400 europskih organizacija koje pozivaju na prekid pregovora o TTIP-u i odbijanje ratifikacije sličnog trgovinskog sporazuma s Kanadom - CETA," rekao je Hrvoje Radovanović iz Zelene akcije, a Dean Derežić iz inicijative „Zaustavimo TTIP“ naveo je kako je na razini EU prikupljeno OKO dva milijuna potpisa, a u Hrvatskoj nešto više od četiri tisuća te je pozvao građanke i građane da potpišu peticiju protiv TTIP-a i CETA-e.

chevron-right