"Izjave Tomašić kao dijagnoza uznapredovale bolesti ovog društva"

06. svibnja 2015.

Političari koji svoju mržnju i netrpeljivost bezočno nazivaju domoljubljem, sramote Hrvatsku i za nju predstavljaju najveću opasnost, poručili su iz Građanskog odbora za ljudska prava i Documente povodom izjave Ruže Tomašić izgovorenih na Dan Grada Vukovara.

"Bilo bi lako kad bi riječi Ruže Tomašić - 'ako mi počnemo čistiti svoje dvorište mnogo Srba će iz Hrvatske morati u Srbiju', bile prilog dijagnozi jedne osobe impregnirane mržnjom, koja javno i opetovano prijeti jednoj cijeloj etničkoj manjini i poziva na nasilje. Međutim, te zastrašujuće riječi, koje bi se s lakoćom uklopile u najradikalnije govore izgovorene u munchenskim pivnicama tridesetih godina prošlog stoljeća, izgovorene od političarke koja je, ne unatoč nego upravo zbog sličnih izjava, izabrana u Europski parlament, biti će, uz komentare zgražanja i odobravanja, prihvaćene kao legitimni politički stav. I u tom smislu one predstavljaju dijagnozu uznapredovale bolesti ovog društva", upozoravaju Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP).

Ističu da "poslije svega što se u Hrvatskoj i, općenito, na ovim prostorima dogodilo, osuđuju i odbacuju s najdubljim gnušanjem upotrebu riječi 'čistiti' kao eufemizma za nasilno protjerivanje ljudi iz njihovih domova i domovine zato jer neki zločinački umovi žele to radit po kriterijima koje su sami izmislili i koje pokušavaju provesti čim se dokopaju vlasti".

Ovaj tekst je objavljen i zahvaljujući sufinanciranju kroz program "Europa za građane".
"Izjave Tomašić kao dijagnoza uznapredovale bolesti ovog društva" 1

chevron-right