SNH i HND: Pomozimo novinarima da časno obavljaju svoju funkciju

03. svibnja 2015.

"Kad bismo konačno dobili stvarne, a ne samo formalne vlasnike mnogih privatnih medija, kad bi se zaustavilo često i nezakonito izvlačenje novca iz medija i kad bi se nedorečeno medijsko zakonodavstvo pretvorilo u zakone koji neće sužavati novinarske slobode - tada bi položaj novinara i sloboda medija u Republici Hrvatskoj bili znatno bolji", poručili su povodom Svjetskog dana slobode medija Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja od 1993. godine kada ga je proglasila Glavna skupština UN želeći upozoriti vlade država članica da im je dužnost poštovati i podržavati pravo na slobodu izražavanja, podsjetili su SNH i HND u svojem proglasu te pozvali svoje članove, ali i sve druge novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da u nedjelju od 11,55 do 12 sati – tradicionalnom simboličnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" – upozore svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija, čime se izravno ugrožava sloboda medija i pravo javnosti na kvalitetno informiranje.

"Kad bi se konačno iskorijenio prikriveni radni odnos koji je u naše medije ušao pod maskom tzv. RPO-a i lažnog slobodnog novinarstva, kad bismo konačno dobili stvarne, a ne samo formalne vlasnike mnogih privatnih medija, kad bi se zaustavilo često i nezakonito izvlačenje novca iz medija te kad bi se nedorečeno medijsko zakonodavstvo pretvorilo u zakone koji neće sužavati novinarske slobode - tad bi položaj novinara i sloboda medija u Republici Hrvatskoj bili znatno bolji", poručili su SNH i HND.

"Ekonomske teškoće ne mogu biti opravdanje za zanemarivanje novinarstva i njegova doprinosa demokraciji, jer ako je sve utuživo, onda se ni o čemu važnom, osjetljivom ili "škakljivom" ne može govoriti. Bez istinski slobodnih novinara nema ni slobodnih medija, a bez slobodnih medija nema ni djelotvorne borbe protiv korupcije na svim razinama" poručuju ove dvije organizacije i upozoravaju: "Neformalni i nesigurni oblici rada među novinarima, posebno među mladima, u tome nam neće pomoći".

chevron-right