Hoće li i udruge uz sindikate ipak moći financirati referendumske kampanje?

28. travnja 2015.

Ministarstvo uprave pokušat će u suradnji s udrugama pronaći rješenje kojim bi se i njima, osim sindikatima i udrugama poslodavaca, ipak omogućilo financiranje referendumskih kampanja, najavio je resorni ministar Arsen Bauk na sjednici saborskog Odbora za Ustav. I otkrio da je zabrana u tekst Prijedloga zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma ušla na prijedlog Državnog izbornog povjerenstva (DIP) premda je, kako je i sam priznao,  nije bilo tijekom javnog savjetovanja.

Da bi do drugog čitanja, a u prvom je zakonski prijedlog dobio podršku Odbora, moglo doći do ublažavanja zabrane kojom se udrugama onemogućuje financiranje referendumske promidžbe, Bauk je kazao nakon što su gotovo svi od prisutnih članova saborskog Odbora za Ustav (HDZ-ovaca po običaju nije bilo) uz pohvale Zakonu, ipak istaknuli da već i sad postoji dovoljno rješenja u drugim zakonima koja onemogućuju financiranje iz nedopuštenih izvora.

Na jedan od takvih „osigurača“ - Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, podsjetio je SDP-ov Peđa Grbin, predsjednik Odbora za Ustav, kazavši da bi trebalo razmotriti zabranu. Nadovezala se na to stranačka mu i saborska kolegica Ingrid Antičević Marinović, koja iz bojazni zbog primjera iz SAD-a smatra da je zabrana predložena „kako nam se ne bi dogodilo da interesni lobiji i moćne tvrtke preuzmu ono što je prvenstveno namijenjeno građanima“.

„Zakonom je definirano koliko svaki građanin i pravna osoba može dati za referendum, kao i koliko se ukupno može potrošiti na kampanju i to je uz obvezu dovoljno kako bi se osiguralo da nitko ne može utjecati na političku volju birača, a pitanje je svijesti i odgovornosti svakoga zašto pokreće referendum“, kazao je SDP-ov saborski zastupnik Ivo Jelušić, za kojega su stvari jednostavne: „Ako neka udruga iz javnog novca financira nešto za što nije osnovana, idući put joj nećemo dati novac iz proračuna“.

Hoće li i udruge uz sindikate ipak moći financirati referendumske kampanje? 1
izvor: HINA/ Daniel KASAP / dk

Kome i zašto paše "lov u mutnom"?

Naime, upravo je takva situacija problematična SDP-ovom saborskom zastupniku Nenadu Staziću, koji se distancirao od mogućnosti da se ipak svim udrugama bez uvjeta dopusti financiranje referendumskih aktivnosti pa je podsjetio: „Fundacije, zaklade i udruge osnivaju se s određenom svrhom i na temelju programa financira ih se javnim novcem. Meni je logično da neka udruga financira referendum iz područja svog djelovanja, da primjerice udruga biciklista referendumom pokuša zaustaviti donošenje zakona kojim bi se zabranilo vožnju biciklom, ali - što takva udruga ima financirati referendum o pravima homoseksualaca? To je onda prevara – dobili su novac iz proračuna za jedno djelovanje, a koriste ga za drugo“.

„Zakonodavac ne bi smio biti glup i dati se varati i zato pozivam sve da razmislimo da se udrugama omogući financiranje referenduma samo ako je riječ o pitanju iz područja za koje su registrirane“, istaknuo je Stazić i pozvao na donošenje praktičnog, ali ne i, kako je ponovio, glupog rješenja. Pritom je iskoristio priliku i prozvati zastupnike iz glavne oporbene stranke, kojih ni ovaj put nije bilo na sjednici ustvrdivši „kako to jasno pokazuje da je HDZ nezainteresiran za zakonsko reguliranje financiranja političkih aktivnosti, kampanja i referenduma. Njima paše lov u mutnom, situacija Fimi media, oni nastavljaju kako su i započeli“.

Hoće li i udruge uz sindikate ipak moći financirati referendumske kampanje? 2
HINA/ Daniel KASAP / dk

Promjene političkog dresa bez "nagrada"

„Ovo je bitno političko demokratsko pitanje i očito je da u HDZ-u imaju svoju viziju financiranja stranaka“, zabrinuta izostankom glavnih oporbenjaka kazala je i Antičević Marinović, a HDSSB-ov Josip Salapić izrazio je „žaljenje što se oko važnog pitanja ne može postići konsenzus. Ali, to ostavlja na dušu onima koji ne žele razgovarati“. On, pak, predloženu zabranu doživljava kao posljedicu referendumskih inicijativa koje nisu išle u prilog Vladinoj politici. Obraćajući se zastupnicima na kraju rasprave, Bauk je iznio osobno mišljenje da se „političke aktivnosti uopće ne bi smjelo financirati iz državnog proračuna i upozorio na mogućnost da referendume financiraju i strane fundacije i zaklade, pa čak i druge države“. „No, izražavam spremnost da između dva čitanja razmotrimo prijedlog da se i udrugama dozvoli financiranje referendumskih aktivnosti i kampanje, ali na način koji bi nedvosmisleno spriječio mogućnost posebnog financiranja iz nedozvoljenih izvora“, zaključio je Bauk.

No, nije spomenuta zabrana jedino što bi se možda trebalo mijenjati, naime, članovi Odbora za Ustav osvrnuli su se i na odredbu prema kojoj ako nezavisni zastupnici nakon konstituiranja predstavničkog tijela pristupe nekoj stranci, novac iz proračuna koji su dobili ide toj stranci dok istovremeno zastupnicima koji istupaju iz stranke i postaju nezavisni, zakon ne dopušta da zadrže novac. Jelušić je pritom upozorio da  „svaka promjena volje birača ne bi trebala biti financijski nagrađena i da ni nezavisni zastupnici koji prelaze u neku stranku, ne bi taj novac trebali 'nositi' sa sobom, dok je Antičević Marinović za to da „ako dođe do promjene političkog dresa, novac ide u proračun u svim kombinacijama i da se usmjeri primjerice za socijalna pitanja“.

chevron-right