Globalni dan akcije protiv sporazuma TTIP i CETA

16. travnja 2015.

Zbog zatvorenosti pregovaračkog procesa oko sporazuma TTIP i CETA te mogućih šteta po radnička prava, model upravljanja javnim dobrima, kvalitetu hrane, zaštitu okoliša i samu demokratičnost političkih procesa, ovi sporazumi nailaze na veliku zabrinutost građana, civilnog društva i sindikata s obje strane Atlantika. S obzirom na to da se itekako tiču i Hrvatske koja bi ih, kao punopravna članica Europske Unije, mogla i ratificirati, i u Hrvatskoj će 18. travnja biti obilježen Globalni dan akcije protiv TTIP-a i CETA-e.

Tim povodom, građanska inicijativa 'Zaustavimo TTIP', organizacije civilnog društva BRID, Zelena Akcija, GONG i sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske te Nezavisni hrvatski sindikati podijelit će 17. travnja saborskim zastupnicima pismo kojim ih se poziva na javno očitovanje o transatlantskim trgovinskim i investicijskim sporazumima između EU te SAD-a ( TTIP) i Kanade (CETA).

Potom će u 9:30 pred zgradom Hrvatskog sabora na Markovu trgu u Zagrebu održati konferenciju za novinare kako bi najavili 'Globalni dan akcije protiv sporazuma TTIP i CETA'.

'Globalni dan akcije protiv sporazuma TTIP i CETA' – 18. 4.

u subotu 18. travnja 2015. diljem Hrvatske održat će se:

  • protestna akcija inicijative Zaustavimo TTIP na Trgu Europe u Zagrebu u 12 sati
  • informativne aktivnosti za građane u Zagrebu, Bjelovaru, Osijeku, Puli, Rijeci, Sisku i Splitu
  • projekcija filma i tribina o TTIP-u u organizaciji Zelene akcije u Multimedijalnom centru Studentskog centra u Zagrebu u sklopu Okolišnog filmskog festivala E s početkom u 19 sati
chevron-right