"Odlučno protiv spajanja HRT-a i Hine"

09. travnja 2015.

Zamjenik ministra kulture Berislav Šipuš i ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić na javnoj raspravi o novoj medijskoj politici održanoj u četvrtak oštro su se usprotivili prijedlogu spajanja Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hine) i HRT-a.

Na sastanku radne skupine Ministarstva kulture, inače zaduženog za medijsku politiku, zamjenik ministra Berislav Šipuš iskazao je najodlučnije protivljenje tom prijedlogu Povjerenstva za analizu poslovanja agencija, zavoda i fondova smatrajući ga neutemeljenim. Istaknuvši i da spajanjem javnih medija ne bi bilo ušteda, naglasio je i da je u pitanju prvorazredno javno dobro i da Hina treba ostati samostalna.

Prijedlogu Povjerenstva koje navodi da bi tim spajanjem država uštedjela oko 17 milijuna kuna usprotivio se i Milan F. Živković, glavni savjetnik u Ministarstvu kulture zadužen za medije, naglašavajući da je u javnom interesu očuvati samostalnost novinske agencije. Po njegovim riječima, Hina je "tvornica novinarstva" i s dnevnom produkcijom od oko 320 vijesti, fotografija, tonskih i video zapisa ima veliki utjecaj na hrvatski medijski prostor u cjelini. Istaknuo je i kako se nada da se zbog politike štednje, od koje već odustaju i njezini najveći zagovornici, neće dogoditi "kapitulacija javnih medija".

Ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić ustvrdila je da je prijedlog o spajanju novinske agencije s HRT-om pogrešan put i ponovila da će se tome usprotiviti na svim relevantnim državnim adresama. Pritom je istaknula i da je Hina uspješno završila prvu fazu restrukturiranja u kojoj je broj zaposlenika smanjen sa 156 na 124, ali i da je uz unapređenje emisije vijesti povećan i broj korisnika novinske agencije i njezini prihodi te da je, nakon osam godina, Hina prošlu godinu završila u plusu.

"Neozbiljan prijedlog Povjerenstva za analizu poslovanja agencija, zavoda i fondova"

Podsjetila je da se novinska agencija financira od vlastitih prihoda i temeljem Ugovora o skupnoj pretplati, odnosno da nije financirana izravno iz državnog proračuna. Ocijenila je da je prijedlog Povjerenstva u najmanju ruku neozbiljan i pun faktografskih pogrešaka jer se, između ostaloga, navodi i da agencija ne plaća PDV i da je više od trećina zaposlenih "rukovodeći kadar". Istaknula je da Hina, za razliku od privatnih medija, plaća PDV u punom iznosu te da su tvrdnje o 35 rukovoditelja u agenciji netočne. Objasnila je da je rukovodeći kadar u Hini nakon restrukturiranja samo ravnatelj i jedan savjetnik, te da Povjerenstvo u svom površno izrađenom materijalu možda misli na urednike rubrike ili neke druge zaposlenike Hine u kojoj su većina zaposlenih novinari – njih stotinjak.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman istaknuo je da je prijedlog spajanja Hine i HRT-a posljedica pogrešnog razmišljanja i shvaćanja funkcija ta dva javna servisa te da HRT sa samostalnom Hinom uspješno surađuje i može surađivati na zajedničkom ostvarivanju ciljeva u javnom interesu.

Potporu zahtjevima za očuvanju samostalnosti Hine dao je i Erik Nylen, glavni tajnik Europskog udruženja novinskih agencija (EANA) ističući da će je nezavisna – odnosno samostalna novinska agencija od iznimnog značaja za vjerodostojno i nepristrano izvještavanje u demokratskim društvima te da je njegova preporuka hrvatskim vlastima da odustanu od ukidanja samostalnosti Hine.

Na skupu radne skupine predstavljeni su i novi besplatni sadržaji Hine poput podportala o zdravstvu (zdravlje.hina.hr), a najavljeni su i novi podportali vezani za kulturu i druge sadržaje. Čelni ljudi novinske agencije predstavili su i svoj prijedlog izmjena i dopuna zakona o Hini koji bi uskoro trebao biti dostavljen i nadležnim državnim institucijama.

chevron-right