Što je Vlada odgovorila Miroslavu Tuđmanu?

26. ožujka 2015.

„Ministarstvo vanjskih i europskih poslova se može slagati ili ne slagati s nekim mišljenjima i stavovima pozvanih sudionika, ali ne cenzurira njihova mišljenja na okruglim stolovima koje organizira“, navodi se u odgovoru Vlade Miroslavu Tuđmanu na njegovo zastupničko pitanje predsjedniku Vlade RH oko rada Centra za mirovne studije (CMS) u kojem je zatražio i prestanak financiranja te organizacije civilnog društva iz državnog proračuna.

Tuđmanu je, podsjetimo, sporno bilo što je na okruglom stolu o 10 godina civilnog sudjelovanja Hrvatske u međunarodnim mirovnim misija u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova bila i brošura »Civilni kapaciteti Hrvatske za mirovne misije i operacije« čiji je autor Bosanac.

U njoj Bosanac piše da je „Hrvatska dio svojeg nacionalnog identiteta izgradila na 'vojnoj pobjedi' i da je takav militaristički razvijeni identitet bio suštinski dio hrvatske suverenosti« te se navodi  i da Hrvatska „službeno slavi kontroverznu vojnu akciju Oluja“. Zbog takvih je stavova Tuđman premijeru  uputio pitanja - podržava li Vlada stavove u materijalima koje distribuira MVEP, odnosno spomenutoj brošuri, a koji su u suprotnosti s Ustavom te hoće li se CMS-ova aktivnost prestati financirati iz proračuna?“.

S obzirom na to da je Tuđman, navode u CMS-u, iznio niz netočnih i neprovjerenih informacija te pogrešnih zaključaka, Bosanac mu je uputio otvoreno pismo u ime prozvanog CMS-a, a njihovu cjelovitu polemiku možete pročitati ovdje.

Vlada je s današnje sjednice konačno poslala i svoj odgovor u kojem Ministarstvo vanjskih i europskih poslova upozorava da je„održavanje okruglog stola bilo, sukladno ranijem dogovoru s nadležnim stručnim službama Hrvatskog sabora, popraćeno jedino prigodnom izložbom fotografija“. „Publikaciju 'Civilni kapaciteti Hrvatske za mirovne misije i operacije' autora Gordana Bosanca iz nevladine udruge Centar za mirovne studije nije financiralo, niti distribuiralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i odgovornost za sadržaj publikacije snosi autor Gordan Bosanac te izdavač Belgrade Centre for Security Policy“.

„Ministarstvo vanjskih i europskih poslova se može slagati ili ne slagati s nekim mišljenjima i stavovima pozvanih sudionika, ali ne cenzurira njihova mišljenja na okruglim stolovima koje organizira“, napominje se u odgovoru Tuđmanu te podsjeća da su što se financiranja tiče, „kriteriji prema kojima se financiraju projekti udruga, centara ili pojedinaca navedeni u točki II. Kodeksa pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga („Narodne novine" broj 16/07) usvojenom u Hrvatskom saboru 2. veljače 2007. godine, te Zakonom o udrugama („Narodne novine" 74/14)“.

chevron-right