Igre gladi II. - Umjesto urušavanja, omekšavanje krutog sustava!

20. ožujka 2015.

Nakon što je iz Ministarstva socijalne politike i mladih pristigla reakcija na kritiku Platforme 112 spram natječaja za udruge u svrhu subvencioniranja prehrane siromašne djece istakla da je sustav socijalne skrbi prekrut, Platforma 112 pita ministricu nije li njezin glavni zadatak da sustav socijalne skrbi omekšate i učini osjetljivijim na različite potrebe, a ne da ga uruši - nje li cilj učiniti ga pristupačnijim korisnicima, a ne udaljenijim?  

"Ispravan put prema mekšem i otvorenijem sustavu socijalne skrbi koji će dosljedno i pravodobno odgovoriti na potrebe korisnika je smanjenje prekomjerne administracije, bolja umreženost podataka, veća aktivnost centara za socijalnu skrb u suradnji sa školama i obiteljima te bolje informiranje građana", upozorava Platforma 112.

I podsjeća da "u tom sustavu, udruge imaju svoje važno mjesto kao inovatori i karika od povjerenja prema građanima u potrebi koji su socijalno isključeni, a time i daleko od dosega institucija. No te odlike ni po čemu nisu važne za sustavno osiguranje prehrane tisućama djece – učenika uključenih u redovni obrazovni sustav za čije je roditelje to preveliki izdatak".

"Ispravan put nikako nije osmišljavanje nepotrebnih natječaja kroz koje se udruge ubacuju kao posrednici između institucija, i to ni za što drugo osim za prebacivanje novca s jednog računa na drugi. Sve što predstavlja redovnu, masovnu i jednoobraznu naknadu ili uslugu treba koristiti prednosti dobro organizirane birokracije, a to su automatizacija, statističke podloge i izravni kanali komunikacije između institucija", napominju organizacije civilnoga društva.

"Kako je u praksi očito da samo Hrvatski Crveni križ, i eventualno Caritas, imaju dovoljno razvijenu mrežu da pokriju cijelu Hrvatsku – zašto se uopće raspisuje natječaj umjesto da se izravno podugovore Crveni križ i Caritas? Zašto trošiti vrijeme i novac na suvišne procedure kojima se de facto urušava, a ne povećava transparentnost, ukoliko se unaprijed zna tko jedini može zadovoljiti uvjete?" - pita Platforma 112.

No, kako ističu, "još je važnije pitanje zašto bi bilo koja organizacija, pa i Crveni križ ili pak Caritas, dobila proviziju u obliku troška za vlastiti posrednički rad koja može iznositi do 15 posto vrijednosti projekta samo za to da proslijede novac s jedne do druge točke unutar sustava – od ministarstva do škole, i to temeljem podataka koje ionako moraju dobiti od škola i centara za socijalnu skrb?  Zar su udruge tekliči? Zar vrijedni volonteri i osoblje humanitarnih organizacija nemaju pametnijeg posla?"

"Zašto se Ministarstvo ne pozabavi uzrocima sporosti i neosjetljivosti sustava umjesto da rasipa novac i proizvodi kaos? I možda najvažnije pitanje - što ste radili tri godine da je danas sustav upravo takav da ga i sami opisujete kao 'krut'?" - pita Opačić Platforma 112 i napominje da i dalje traži odgovore na ova pitanja.

chevron-right