Prijevremeni izbori na Dan žena - nove prilike?

06. ožujka 2015.

U gradovima Dubrovniku, Novom Marofu, Svetom Ivanu Zelini, Rabu, Pagu, Hvaru, Omišu, Korčuli i Zlataru te općinama Kukljica, Rugvica, Milna, Petlovac, Čaglin, Strahoninec, Lumbarda i Gundinci građani će na Dan žena izaći na birališta kako bi odabrali svoje zastupnike u gradskom i općinskom vijeću te (grado)načelnike i njihove zamjenike kao i predstavnička tijela. 

U ovih 17 gradova i općina 8. ožujka bit će održani prijevremeni izbori jer u propisanom zakonskom roku nisu donijeli proračune za ovu godinu, kao ni odluku o privremenom financiranju. Za funkcije čelnih ljudi natječe se 61 kandidat, a uglavnom je riječ o stranačkim ljudima i mnogi ove izbore vide kao odmjeravanje snaga između dvije vodeće stranke te svojevrsni uvod u parlamentarne izbore.

Dubrovnik u žiži zanimanja

Najviše zanimanja vjerojatno izazivaju izbori u Dubrovniku u kojem se za čelnog čovjeka Grada natječu bivši gradonačelnik HNS-ov Andro Vlahušić unatoč pravomoćnoj presudi u 'aferi Šipan', zatim HDZ-ov Mato Franković, Hrvoje Kukuljica iz Živog zida, nezavisni Maro Krstić ispred Kandidacijske liste grupe birača te kandidat Dubrovačkog demokratskog sabora Pero Vićan.

U Novom Marofu, Čaglinu, Milni i Korčulin natječe se po pet kandidata za (grado)načelnička mjesta u Novom Marofu, a samo po dva kandidata za prve ljude grada Raba te općina Rugvica i Lumbarda te Kukljica u kojoj su u igri samo nezavisni odnosno kandidati grupe birača. U Milni na Braču izbori su privukli pažnju javnosti jer se za mjesto općinske načelnice i to baš na Dan žena natječu žene: nezavisne Anka Brkuljić i Katica Buzolić te HDZ-ova Anamaria Rošin.

Široj javnosti su, međutim, uz «velike» stranke nepoznate one lokalne Demokratsko prigorsko-zagrebačke stranke u Svetom Ivanu Zelini ili Rapski pučki sabor, Paška stranka – Pag te Građanska akcija Lumbarda G.A.L. U igri su i koalicije drugačije od onih na lokalnoj razini pa tako u Rugvici, gdje kandidata za načelnika ima HDZ-ova koalicija, HSS podupire SDP-ovca, a u Zlataru se HDZ-ovoj koaliciji uz HSS priključio i HNS.

Pažljivo s financijama

Podsjetimo, kandidati za (grado)načelnike moći će na kampanju potrošiti od 50.000 do 600.000 tisuća kuna, ovisno o veličini, odnosno broju stanovnika svakog grada, odnosno općine, a bude li drugog kruga - trošak se može povećati za najviše 20 posto. No s obzirom na prijašnja iskustva kandidati uglavnom ne potroše dozvoljene iznose, a neovisno je li ih kandidirala politička stranka ili birači, dužni su otvoriti posebne račune za financiranje kampanje.

Isključivo na tim računima mogu prikupljati novčane donacije i to do završetka službene kampanje, dakle do ponoći 6. ožujka, podsjeća Državno izborno povjerenstvo. Pravne osobe kandidatima u kalendarskoj godini mogu donirati ukupno 30 tisuća kuna, a isti iznos mogu im dati i pojedinci, odnosno obrtnici.

Rezultati prijevremenih lokalnih izbora znat će se u nedjelju iza 20 sati, javnost će ih moći pratiti i na stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP), koje će u nedjelju u dva navrata, u podne i poslijepodne donijeti podatke o izlaznosti za svih 17 jednica.

chevron-right