Porast transparentnosti – sve veće uključivanje građana?

05. ožujka 2015.

Dok građani čekaju 'e-Savjetovanja' kao središnji internetski portal za savjetovanja s javnošću, Vlada se pohvalila, kako smatra, novim pokazateljima napretka u otvorenosti i transparentnosti svojega rada. Banski su dvori blagoslovili Izvješće o provedbi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata u 2014. godini.

Vlada je prihvatila Izvješće koje je pripremljeno sukladno obvezama iz Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2014.-2016. kao i mjerama Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2012. – 2016. godine.

Predstavljajući ga kolegama na sjednici Vlade, zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš istaknula je: «Podaci koje donosi ovo izvješće zapravo su jedan od najboljih pokazatelja napretka u otvorenosti i  transparentnosti rada Vlade. Ako uzmemo u obzir da je u 2011. godini provedeno 48 savjetovanja, dok su u 2014. provedena ukupno 544 javna savjetovanja o nacrtima zakona, ali i drugih propisa i akata, riječ je o povećanju za više od tisuću posto».

Također, u 2014. godini bilo je više od 11.500  tisuća komentara zainteresirane javnosti, od čega je prihvaćeno ili djelomično prihvaćeno više od pola, a objavljena su i 334 izvješća s jasnim obrazloženjima razloga neprihvaćanja pojedinih primjedbi.

Porast transparentnosti – sve veće uključivanje građana? 1
izvor: uzuvrh.hr - klikni na infografiku za povećanje

Daljnji korak u procesu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u 2015. trebao bi biti 'e-Savjetovanja' - središnji internetski portal za savjetovanja s javnošću gdje će građani, poduzetnici, civilno društvo i ostala zainteresirana javnost moći puno lakše pristupiti svim otvorenim savjetovanjima državnih tijela i znatno jednostavnije slati svoje komentare i prijedloge poboljšanja nacrta propisa.

«Bit će to centralno mjesto na kojem će se moći na suvremen način putem jednostavne aplikacije, a ne kao dosad ispisivanjem i slanjem obrazaca kao priloga, komentirati nacrte prijedloga zakona i drugih propisa», najavio je nedavno Igor Vidačak, ravnatelj, Vladinog ureda za udruge na konferenciji „Principi vlasti za 21. stoljeće“.

U međuvremenu, uključite se u internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama, koje traje do 29. ožujka 2015. godine na internetskim stranicama Ministarstva uprave.

chevron-right