Ujedinjeni protiv fašizma – za tolerantno i solidarno društvo

28. veljače 2015.

Da bi pokazali kako neće bez upozorenja promatrati fašizaciju društva, par stotina antifašista prosvjedovalo je oko sat vremena na središnjem zagrebačkom trgu pod transparentom "Ujedinjeni protiv fašizma" na poziv istoimene inicijative. I to kao odgovor namjeri ekstremno desnog A-HSP-a da na istom trgu pod nazivom 'Prisega domovini i Klubu Hrvatskih domoljubnih snaga' održi postrojavanje koje im je ranije zabranio MUP. Doduše, uz obrazloženje da bi to moglo uznemiriti veći broj građana, a ne zbog vrijednosne i sadržajne dimenzije takvog skupa paravojne postrojbe.

Antifašisti, koji su poručili da neće dopustiti širenje mržnje i nastavak fašizacije društva, nego će se boriti za tolerantno i solidarno društvo, pjevajući Bandiera Rossu prosvjedovali su na Trgu prepunom policije oko sat vremena, povremeno praćeni uvredljivim povicima i psovkama nekolicine građana. Istovremeno, predstavnici A-HSP, koji su nakon MUP-ove zabrane, a svoj skup, kao ni antifašisti nisu prijavili policiji, ipak najavili da će doći na Trg, na kraju se nisu pojavili, a nije im baš uspio ni pokušaj postrojavanja na grobu Ante Starčevića u Šestinama na obilježavanju 119. obljetnice njegove smrti.

Dio stranačkog članstva odlučio je otići podržati dio branitelja koji više od četiri mjeseca prosvjeduju u šatoru u Savskoj 66, a zagrebačka policija je privela pet osoba, uključujući i šefa A-HSP-a (koji se zbog pjevanja ustaških pjesama već nalazi na sudu) zbog sumnje da su prekršili Zakon o javnom okupljanju jer su namjeravali održati zabranjeno okupljanje. Na Trgu je pak policija tijekom neprijavljenog protuokupljanja privela dvije osobe zbog kršenja javnog reda i mira i jednu zbog kršenja Zakona o osobnoj iskaznici. Ona je i puštena dok je nad ostalih sedam provedeno kriminalističko istraživanje.

«Ponovno smo svjedoci buđenja ekstremnog nacionalizma, čiji glasnogovornici rade sve što je u njihovoj moći kako bi društvu kao jedinu pravu mjeru domoljublja nametnuli svoje nakaradne vrijednosti. Ohrabreni retorikom mržnje i podjela, koja je uslijed beskrupulozne političke borbe za vlast sve prisutnija u javnom prostoru, kao uzore pokušavaju nametnuti ratne zločince i najmračnije figure hrvatske povijesti, kao domoljubne vrijednosti nude netrpeljivost prema sugrađanima drugih vjera i nacija, kao koncept jedinstva promoviraju tretiranje drugačijeg mišljenja kao izdaju. Ovim društvenim snagama, koje Hrvatsku guraju u nove oblike fašizma, izuzetno pogoduju pogubne posljedice tranzicije obilježene pljačkom društvenih dobara te aktualna ekonomska kriza, koja rezultira sve većim siromaštvom i sveprisutnim osjećajem beznađa, ali postoje i oni drugi i drugačiji, koji također živimo tu istu društvenu stvarnost», poručila je u pozivu na skup inicijativa 'Ujedinjeni protiv fašizma'.

Ujedinjeni protiv fašizma – za tolerantno i solidarno društvo 1
izvor: gong.hr/AŽ

«U okolnostima općeg nezadovoljstva, kao i nemoći, odnosno nesposobnosti i nezainteresiranosti državnih institucija da spriječe i suzbiju nedemokratske društvene pojave, niti najmanje nas ne čudi činjenica da optuženi ratni zločinci raspisuju javne tjeralice za ljudima koji upozoravaju na pogubnost njihovog djelovanja, niti najmanje nas ne iznenađuje otvoreno i nekažnjeno promoviranje ustaštva, niti najmanje nas ne zatiče činjenica da se eklatantni govor mržnje bez ograda pripušta u najgledanije informativne i druge emisije javne i komercijalnih televizija. U Hrvatskoj se danas nekažnjeno objavljuju antižidovski pamfleti i optužnice adresirane na cijele nacije. U takvoj Hrvatskoj moguće je i da jedna politička stranka, čiji predsjednik otvoreno promovira ustaštvo, najavljuje da će na Trgu bana Jelačića postrojiti svoju stranačku vojsku. Taj nevažni političar, njegova nevažna stranka i 'stranačka vojska' nisu opasnost same po sebi. One su simptom bolesti mržnje, koja ovo društvo može unesrećiti za desetljeća koja dolaze», upozorava Inicijativa.

Dok je uvođenje građanskog obrazovanja u škole po tko zna koji put završilo «na parkiralištu», antifašizam je u svom inauguracijskom govoru 'zaboravila' i predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović pa su je na tu u hrvatskom Ustavu zapisanu demokratsku vrijednost morale podsjetiti organizacije civilnog društva koje čine Platformu 112 poslavši joj otvoreno pismo: «Žalimo što u inauguracijskom govoru niste niti jednom riječju spomenuli antifašizam premda je on jedna od izvorišnih osnova Ustava Republike Hrvatske i jedan od neupitnih vrijednosti svih razvijenih demokracija kako unutar Europske unije tako i globalno. Govor mržnje, necivilizirani ispadi, nepomirljiva retorika, produbljivanje jaza između različitih političkih opcija, odraz su niske razine političke kulture i posljedica neznanja te nespremnosti na slušanje i razumijevanje onih drugih i drugačijih».

Ovaj tekst je objavljen i zahvaljujući sufinanciranju kroz program "Europa za građane".
Ujedinjeni protiv fašizma – za tolerantno i solidarno društvo 2

chevron-right