O monetizaciji i outsourcingu odlučit će Ustavni sud

27. veljače 2015.

Većina u Hrvatskom saboru odlučila je u petak od Ustavnog suda zatražiti da ocijeni ustavnost referendumskih pitanja o zabrani koncesioniranja izgrađenih javnih cesta i izdvajanja pratećih djelatnosti iz javnih i državnih službi.

U obrazloženju zahtjeva za ocjenom ustavnosti pitanja o "monetizaciji" stoji da bi predloženo referendumsko pitanje dovelo do apsolutne zabrane koncesioniranja na autocestama, ali i na državnim i županijskim cestama, te da bi se zabranilo koncesioniranje oglašavanja uz javne ceste, uslužnih djelatnosti poput ugostiteljstva, trgovine, benzinskih crpki i sl., kao i usluga poput nepropisno parkiranih vozila s javne ceste.

U odluci se tvrdi da bi predloženi referendum u pitanje doveo obveze koje je Hrvatska preuzela kao članica EU, te da bi rezultat mogla biti uskrata novca iz fondova EU za projekte izgradnje i unaprjeđenja cestovne infrastrukture, poput Pelješkog mosta.

I u zahtjevu za ocjenu ustavnosti referenduma o "outsourcingu" navodi se da predloženo referendumsko pitanje ograničava poduzetničke slobode zajamčene Ustavom, ali i Ugovorom EU. Tumači se kako europsko pravo predviđa socijalno osjetljivo tržišno gospodarstvo, ali i jasno govori članicama EU kada mogu ograničiti tržišno natjecanje, što, ocjenjuje se, u toj referendumskoj inicijativi nije slučaj.

Ustavni sud za ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja ima rok od 30 dana, no prihvati li sugestiju Sabora da prije konačne odluke o "monetizaciji" konzultira Sud EU, ta bi se procedura mogla oduljiti i na više od godinu dana.

chevron-right