Rasprava o Zakonu o neodržavanju referenduma?

25. veljače 2015.

Prijedlog zakona o referendumu u srijedu je doživio žestoku kritiku saborske oporbe koja ga je nazivala "antinarodnim" i "zakonom o neodržavanju referenduma", a HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar vladajućima je poručio da donose zakone bazirane na broju mobitela u državi.

Inicijatori referenduma, prema predloženom zakonu, morat će navesti razloge referenduma, obrazložiti odluku te navesti posljedice koje će izazvati usvajanje referendumskog pitanja. Neće se smjeti donositi odluke koje bi ugrozile vrednote ustavnog poretka, a rok za prikupljanje potpisa produljuje se sa 15 na 30 radnih dana. Novost koja je izazvala najviše prijepora u sabornici odnosi se na način prikupljanja potpisa - putem interneta i u uredima državne uprave.

"Predlažemo uvođenje novog načina prikupljanja potpisa i to na dva načina: Jedan je online, putem interneta, a drugi, za one koji nisu informatički pismeni, u uredima državne uprave. Po statistikama 97 posto kućanstva u Hrvatskoj ima mogućnost priključenja na internet. Na ovaj način svatko će, ne samo iz svojeg doma nego putem aplikacije dostupne za sve mobilne telefone moći dati potporu referendumskoj incijativi", pojašnjavao je Peđa Grbin (SDP), predsjednik Odbora za Ustav - predlagača zakona.

"Koja to vlada ili sabor donose zakon baziran na broju mobitela u državi? Nakon plaćanja poreza po broju riječi u novinama, ovo je najbolja stvar koju sam do sada čuo", čudio se HDZ-ov Davorin Mlakar. "Ne znam zaista u kakvom vi paralelnom svemiru živite kad nas pokušavate uvjeriti kako je online prikupljanje potpisa i prikupljanje potpisa u uredima državne uprave, a ne na javnim mjestima, korak naprijed u referendumu. Pa to nema veze sa zdravom pameću. Dođite kod nas u Slavoniju i Baranju pa da vidite hoćete li u nekim selima dobiti signal za mobitel, a kamoli se priključiti na Internet", pozivao je Dinko Burić (HDSSB).

"Propisujete da se potpisi u inicijativi za održavanje referenduma prikupljaju u uredima državne uprave kojih je, tvrdite, oko 330. U tih 330 ne znam što ste sve brojali? Nema ih čak ni kada pribrojite sve njihove ispostave, a osobito ih nema ako se sjetite da ste još nedavno predlagali spajanje ureda državne uprave", poručio je Mlakar.

"Ovaj antinarodni zakon ste objasnili jako dobrim i biranim riječima. Online prikupljanje potpisa. Kolega Grbin, to vam može vrijediti kada 60 posto birača bude u sustavu e-građana, a danas ih u Hrvatskoj nemate više od 100 tisuća. Nemojte ljudima zamagljivati istinu", kazao je Laburist Dragutin Lesar. "Meni se čini da je ovo ustvari prijedlog zakona o neodržavanju referenduma", ocijenio je HDSSB-ovac Josip Salapić.

"Duh neposredne demokracije izašao je iz boce, ne treba ga vraćati nazad. O nama ovisi hoće li taj duh biti dobri duh demokracije ili zloduh tiranije većine nad manjinom", poručila je Ingrid Antičević Marinović (SDP). "Kažete da je ovaj prijedlog zakona dobar duh demokracije! Ovaj prijedlog zakona je zao duh demokracije. Govorili ste o tiraniji većine, a ja ću vama reći da vi provodite tiraniju kao manjina nad većinom", uzvratio joj je HSS-ovac Branko Hrg. "Ja znam da kad biste vi odlučivali ja sigurno ne bih mogla govoriti, a vaše jedino umijeće je da gledate gdje ćete i u koju koaliciju", ustvrdila je Antičević Marinović.

chevron-right