"DIP ne smije biti institucija za uhljebljivanje"

23. veljače 2015.

Kako bi se osnažila uloga, ali i povjerenje građana i cjelokupne javnosti u rad Državnog izbornog povjerenstva, GONG poziva Hrvatski sabor da tijekom nadolazećeg izbora članova DIP-a primijeni dosadašnju praksu saslušanja kandidata pred Odborom za Ustav, Poslovnik i politički sustav, kao u slučajevima izbora sudaca Ustavnog suda, Pučkog pravobranitelja i Povjerenika za informiranje.

GONG se nada da će Hrvatski sabor u DIP izabrati nezavisne, nestranačke, stručne i u izborima iskusne osobe koje imaju želju, energiju i viziju rada DIP-a kao proaktivnog tijela. DIP ne smije biti institucija za uhljebljivanje niti bi u njega trebalo izabrati dojučerašnje članove stranaka ili saborske zastupnike.

Osmogodišnji mandat dvjema potpredsjednicama i trojici članova DIP-a koji nisu iz reda sudaca Vrhovnog suda, naime, istječe 9. ožujka 2015. godine. Podsjetimo, 2007. godine kad je DIP po prvi put osnovan kao stalno tijelo, njegov je sastav izabran kroz zatvorenu proceduru, bez očiju javnosti tako da nisu prošli kroz javna saslušanja.

Iako u svom prvom mandatu kao stalno tijelo DIP nije opravdao visoka očekivanja GONG-a, o čemu svjedoči i GONG-ov izvještaj o radu DIP-a u 2010. godini kada nisu održani niti jedni redovni izbori, posla ima sve više: uz odgovornost za provođenje izbora, DIP je u međuvremenu dobio i važnu ovlast nadzora financiranja političkih stranaka i izborne promidžbe.

K tome, neophodno je povećati njegovu aktivnost u sustavnoj edukaciji članova biračkih odbora i poticanju raznih kategorija birača na sudjelovanje u izbornim procesima. Na DIP-u leži i odgovornost za aktivno sudjeluje u unapređenju izbornog zakonodavstva te uvođenju inovacija u izborni proces, po uzoru na izborna povjerenstva, primjerice, u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Kanadi.

Stoga GONG žali što nije iskorištena prilika, prilikom osnivanja DIP-a 2006-2007. godine, a i u posljednjim prijedlozima izmjena izbornih zakona, da se sastav DIP-a otvori ne samo pravničkoj, nego i drugim relevantnim strukama (politologija, sociologija, ekonomija, novinarstvo,...). Riječ je o preporuci Venecijanske komisije Vijeća Europe s obzirom na to da izbori, kao uostalom i donošenje zakona u parlamentu, nisu isključivo pravna pitanja, nego se dotiču i mnogih drugih struka koje mogu doprinijeti kvaliteti procesa.

chevron-right