„Vrdoljače, ti se kockaš – svi gubimo! S.O.S. za Jadran“

13. veljače 2015.

U slučaju bilo kakve nesreće, istraživanje i potencijalna eksploatacija nafte dugoročno bi ugrozili eko-sustav Jadrana, a time i sve ljude koji ovise o turizmu i ribarstvu pri čemu su podjednako ugroženi stanovnici obale i otoka , kao i oni na kopnu – upozorile su opet okolišne udruge okupljene u nacionalnu kampanju „S.O.S. za Jadran“, organiziravši prosvjednu akciju ispred Ministarstva gospodarstva u Zagrebu uz podršku više lokalnih inicijativa i udruga kroz simbolične akcije diljem Hrvatske.

Sve građane i građanke, udruge i institucije okolišne udruge pozvale su da prilože komentare u sklopu javne rasprave o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš istraživanja i eksploatacije nafte i plina na Jadranu koja traje do 16. veljače 2015. godine. Da bi olakšali slanje primjedbi, udruge su pripremile komentare koji su rezultat konzultacija s brojnim stručnjacima i stručnjakinjama, a koje je moguće poslati jednostavnim upisom imena te e-mail adrese ovdje.

Ne očekuju da komentari zaustave studiju, naime, komisija je sastavljena od predstavnika službenih institucija, ali ističu da će „brojnost primjedbi ostati trajno zabilježena kao jasna poruka javnosti i upozorenje odgovornim političarima i političarkama“.

„Vrdoljače, ti se kockaš – svi gubimo! S.O.S. za Jadran“ 1

„Ministar Vrdoljak zavarava javnost tvrdeći kako će standardi crpljenja nafte u Hrvatskoj biti stroži nego u Italiji iako znamo da je u Italiji zabranjeno crpiti naftu na udaljenosti 22 kilometara  od morskih i obalnih zaštićenih područja.  Strateškom studijom utjecaja na okoliš istraživanja i eksploatacije nafte i plina na Jadranu ovakvi se zahvati dozvoljavaju samo šest kilometara od naših nacionalnih parkova Kornata i Mljeta“, upozorili su i slikovito porukom na transparentu „Ti se kockaš – svi gubimo!“ aktivisti i aktivistkinje ispred Ministarstva gospodarstva.

U sklopu nacionalne kampanje „S.O.S. za Jadran“ pokrenuli  su istoimenu internetsku te facebook stranicu na kojoj se građani i građanke mogu informirati o cijeloj problematici. Napominju da je cilj kampanje očuvati cijeli Jadran od naftnog zagađenja, ne samo zaustavljanjem planiranih aktivnosti u Hrvatskoj, već i ubrzanim privođenjem kraju postojeće proizvodnje na talijanskoj strani. Kampanju trenutno vode udruge iz nacionalne okolišne mreže Zeleni forum: Zelena akcija (Zagreb), Sunce (Split), Zelena Istra (Pula), Žmergo (Opatija) i BIOM (Zagreb) u suradnji s Greenpeace Hrvatska i WWF Adria, a namjera im je uključiti što veći broj inicijativa i organizacija.

Tako su u Splitu članovi Udruge za prirodu, okoliš i održiv razvoj Sunce na Matejušci najavili početak kampanje, kao i još neke organizacije diljem Hrvatske te pozvali građane da daju komentare na stratešku studiju utjecaja na okoliš.

chevron-right