U Saboru stankom prekinuto glasovanje o izbornom zakonu

13. veljače 2015.

U Saboru je u petak stankom prekinuto glasovanje o SDP-ovu prijedlogu izmjene izbornog zakona, jer je dio oporbe negodovao zbog toga što im, kako kažu, nije jasno kako će na kraju izgledati odredba kojom se zabranjuje kandidiranje osoba s pravomoćnim sudskim presudama. Nakon stanke, zastupnici su se vratili u saborske klupe.

SDP je, naime, prihvatio samo dio amandmana Mirele Holy koja je tražila da se kandidiranje do isteka roka rehabilitacije zabrani pravomoćno osuđenima za najteža kaznena djela te zlouporabu položaja i ovlasti.

Ostali kojima je izrečena zatvorska kazna dulja od šest mjeseci po njezinu se amandmanu ne bi se mogli kandidirati samo dok su u zatvoru ili ako im izvršenje kazne tek predstoji.

SDP-ov Peđa Grbin kazao je kako se prihvaća dio amandmana po kojemu se ne mogu kandidirati osobe s pravomoćnom osudom na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od šest mjeseci, ako im se u trenutku izbora kazna izvršava ili tek predstoji njezino izvršenje.

Dio amandmana u kojem se specificiraju kaznena djela za koja bi se zabrana kandidiranja produljila do isteka rehabilitacijskog roka SDP ne prihvaća.

Holy, međutim, na to nije htjela pristati pa je tražila da se o njezinu amandmanu glasuje u cijelosti, što je pozdravio Ivan Šuker (HDZ).

"Hvala vam, kolegice Holy, što ste spriječili lakrdiju. Kako netko može na amandman koji je sam predložio, na taj amandman prihvatiti amandman. Kako vas nije sram? Ako je napravljena pogrešna politička procjena i politička trgovina, priznajmo to javno, nemojmo raditi sramotu i lakrdiju od Sabora", rekao je Šuker.

Na činjenicu da je SDP u nekoliko navrata mijenjao prijedlog o zabrani kandidiranja upozorio je i laburist Dragutin Lesar. "Kako možemo dijelom prihvatiti amandman kolegice Holy uz amandman SDP-a? Kakva je to sada zakonska odredba o zabrani kandidiranja, u jednom amandmanu s rehabilitacijskim rokom, u drugom bez njega i za koja kaznena djela", upitao je Lesar i zatražio stanku u kojoj bi, kaže, SDP na papir trebao napisati što se stvarno donosi.

chevron-right