Saborska oporba: komedija, kaos

13. veljače 2015.

Saborska oporba, koja je u petak napustila sabornicu kod izglasavanja izbornog zakona, s čuđenjem je i nevjericom komentirala način izglasavanja, kao i činjenicu da je predsjednik Sabora Josip Leko glasovanje pratio iz zastupničke klupe, ne s predsjedničkog stola.

"Komedija, komedija, bila bi da nije tragedija", izjavio je saborski veteran Vladimir Šeks (HDZ) koji tvrdi da se u gotovo četvrt stoljeća, koliko je u Saboru, nije susreo s nečim sličnim. "Bilo je puno proceduralnih zavrzlama, napetosti, situacija, ali ovakve gluposti još nije bilo", rekao je Šeks, javlja Hina. Upitan koga drži najodgovornijim za te događaje, Šeks odgovara: Zorana Milanovića. Bivši, HDZ-ov predsjednik Sabora kaže da mu nije jasno zašto Leko, koji je bio u sabornici, nije bio na predsjedničkom mjestu, odnosno da je "to neka poruka".

Leko uvijek, kad je u sabornici, vodi sjednicu, i danas je, čim je krenulo "kreševo", trebao reagirati i zauzeti predsjedničko mjesto, poručuje Šeks. Nema nikakve političke poruke, uzvraća Josip Leko. Potpredsjednica Dragica Zgrebec, koja je vodila sjednicu, ima sve poslovničke ovlasti kao i predsjednik Sabora, sjednicu je vodila korektno, a oni koji su možda nezadovoljni mogu tražiti očitovanje nadležnog radnog tijela, poručuje Leko.

Predsjednik Sabora tumači da se raspored vođenja Sabora dogovara svaki dan, da je tako bilo i u petak ujutro, kad je dogovoreno da on počne voditi sjednicu i da to radi do "pola 12", a da ga onda zamijeni Zgrebec. Tako je, kaže, dogovoreno kako bi bio pripravan otići na okrugli stol (o pokretanju europske godine za razvoj) i pozdraviti europskog povjerenika Nevena Mimicu i ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić. Bio sam u sabornici, čekao sam da završi, da bježim čim prije na okrugli stol, objasnio je Leko. Odbacuje interpretacije da je glasovanje bilo konfuzno. "Kakva konfuzija", uzvratio je protupitanjem, uvjeravajući da je on u svakom trenutku znao o čemu se glasuje.

Diplomatski je odgovorio na upit kako tumači da je SDP, u četiti dana pet puta promjenio mišljenje o ključnom dijelu, odnosno amandamanu, izbornog zakona. Nisam sudionik, ni član Odbora za Ustav, a nisam, na žalost, stigao biti ni na sjednici Kluba SDP-a, odgovorio je novinarima. Leko priznaje da bi volio da je izborni zakon izglasovan konsenzusom, ali su, dodaje, "klubovi zastupnika, na žalost, došli do kud su došli". To se, kaže, može obrazložiti činjenicom da se radi o sada već izbornoj godini, pa je jače utjecala politika stranaka, nego opći zahtjevi građana.

I predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin odbacuje tvrdnje da je sve "ispalo" traljavo, odnosno kaotično. "Kaos se stvorio zbog toga što su određene osobe pokušale izbjeći svoju obavezu da glasuju za uvođenje preferencijalnog glasovanja, da glasuju za ukidanje nositelja lista i prije svega, zbog toga što neki nisu htjeli da u hrvatsko zakonodavstvo napokon uđe odredba koja će zajamčiti muškarcima i ženama da budu ravnomjerno zastupljeni u Hrvatskom saboru. Eto zašto se nije glasovalo i zbog čega je netko u Saboru krenuo raditi cirkus", rekao je Grbin.

chevron-right