Neka bude crni petak za zločince, a sunčani za demokraciju!

13. veljače 2015.

Izbornim zakonom treba zabraniti kandidiranje osuđenima za najteža kaznena djela poput ratnih zločina te zloupotrebe položaja i ovlasti, ustrajan je GONG čiji aktivisti uoči glasanja o izmjenama izbornih zakona pred Saborom, u kojem će s galerije pratiti podnevno glasanje, dijele zastupnicima svoj amandman.

GONG-ov amandman, kojim se priječi kandidiranje pravomoćno osuđenim ratnim zločincima i korumpiranim političarima detaljno je razrađen u višemjesečnoj raspravi s grupom od 29 saborskih zastupnika, a u četvrtak su ga predložile nezavisna zastupnica Jadranka Kosor te Mirela Holy iz OraH-a.  Jelena Berković, zamjenica izvršnog direktora GONG-a, vjeruje  „da se za ovo nadstranačko pitanje može naći dovoljno ruku u Saboru kod današnjeg glasovanja o izbornom zakonodavstvu“.

Premda je GONG predlagao da cjelovitu reformu izbornog zakonodavstva,  a na samom početku rasprave o izmjenama izbornog zakona vrtjelo se čak pet prijedloga, ni nakon mjeseci pregovora nije došlo do konsenzusa. Naposljetku pred zastupnicima u saborskoj raspravi u četvrtak su se našli prijedlozi Hrvatskih laburista i SDP-a, a u petak slijedi glasovanje.

Kako su glasali svaki pojedini zastupnik i zastupnica, GONG-ovi aktivisti pratit će sa saborske galerije, najavila je Berković, no prijedlog HDSSB-a da se kandidiranje zabrani i svima koji su bili uključeni u velikosrpsku agresiju na Hrvatsku, bez obzira na Zakon o oprostu, nije htjela komentirati jer ga nije vidjela.

Podsjetimo, SDP predlaže preferencijalno glasovanje s jednim preferencijskim glasom i prohibitivnom klauzulom od 10 posto te diskvalifikaciju izbornih lista koje ne poštuju tzv. žensku kvotu, a predlažu i  obvezu svake liste da uz kandidaturu priloži i potpise potpore najmanje 1.500 birača. U posljednjem su navratu podnijeli i amandman na vlastiti prijedlog po kojem bi se kandidatura zabranila svima koji su pravomoćno osuđeni na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci i to do isteka rehabilitacijskog roka.

chevron-right