Inicijativa mladih za ljudska prava prijavila Glavaša

10. veljače 2015.

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska podnijela je u utorak kaznenu prijavu protiv Branimira Glavaša zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju, priopćeno je iz Inicijative.

Prijava je podnesena jer je Glavaš 1. veljače, na dočeku koji je u njegovu čast organiziran na Trgu slobode u Osijeku, izjavio kako je "napunio akumulatore (...) za daljnje izazove i borbu jer nismo izvršili sve ono što smo obećali 1990". U kontekstu Glavaša, to se može i mora tumačiti kao izjava u vezi s načinom na koji su provođena neka od ubojstava u Osijeku za koja odgovara, ističe Inicijativa.

U priopćenju se podsjeća da je Inicijativa još 15. svibnja 2012. kazneno prijavila Glavaša zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka, na što tijela progona do danas nisu postupila adekvatno i u skladu sa zakonskim odredbama.

U inicijativi su razočarani reakcijom hrvatskih dužnosnika koji su vrlo glasno reagirali na slične događaje u Srbiji prilikom puštanja Vojislava Šešelja. Iako Inicijativa smatra da su i Šešeljeve javne izjave nedopustive, odgovornost hrvatskih političara mora biti prvenstveno usmjerena na događaje u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju.

Visoki hrvatski dužnosnici, u prvom redu premijer Zoran Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, pokazali su "visoki stupanj licemjerja" jer nisu javno osudili Glavaševe pozive na mržnju i nasilje, poručuje Inicijativa.

Time su pokazali kako ni u simboličkom smislu sve žrtve rata u Hrvatskoj ne mogu očekivati jednaku podršku vlasti, što je u suprotnosti s principom jednakopravnosti kojeg je Hrvatska dužna jamčiti svim svojim građanima. Inicijativa stoga osuđuje izostanak adekvatne reakcije i traži da se visoki dužnosnici jasno očituju o tom slučaju.

chevron-right