"Eksploatacija Jadrana - 10 posto pogodovanja za 100 posto štete"

05. veljače 2015.

Hrvatski građani još nisu dovoljno upoznati sa svim potencijalnim opasnostima planiranog projekta izdavanja koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu i imaju pravo biti puni sumnje zbog čega se planira samo 55 posto dobiti od eventualne nafte u proračunu dok susjedna Crna Gora planira između 65 i 70 posto prihoda od eventualne nafte, upozorili su aktivisti Zelene akcije u sklopu mreže okolišnih udruga Zeleni forum prosvjedujući ispred Vlade i tražeći hitnu tematsku sjednicu Sabora.

„Cijela procedura kojom se vodi ovaj proces je manipulativna i netransparentna i ovdje smo da bismo upozorili na opasnost i štetnost potencijalnih i planiranih ugovora s koncesionarima za vađenje nafte na Jadranu“, rekao je Toni Vidan,  voditelj energetskog programa Zelene akcije, kojoj  je potpuno neprihvatljivo i da 100 posto ide u proračun jer „ ni sav prihod neće pokriti potencijalne rizike i štete".

"Činjenica da se pogoduje potencijalnim koncesionarima s tako malim postotkom udjela prihoda u hrvatski proračun u eventualnoj raspodjeli dobiti budi sumnju u korupciju i pogodovanje investitorima koje je neprihvatljivo", istaknuo je Vidan, koji ne odbacuje ni mogućnost prikupljanja potpisa za raspisivanja referenduma, ali smatra da je još prerano.

Držeći pred banskim dvorima transparente "Planirani prihodi od nafte: Crna Gora 65 posto, Hrvatska 55 posto ???" i Zaustavimo štetne ugovore - 10 posto pogodovanja za 100 posto štete" aktivisti su upozorili da „cijeli proces vodi jedno Ministarstvo (gospodarstva) i na brzinu uspostavljena Agencija (za ugljikovodike) te da Vlada donosi odluku o koncesionarima na zatvorenoj sjednici, bez nadzora Sabora i javnosti, otvara prostor za korupciju i potpisivanje štetnih ugovora“.

"Zašto je zaobiđen Sabor?"

Navodni planirani udio Republike Hrvatske u raspodijeli mogućeg prihoda od eksploatacije ugljikovodika od 55 posto sumnjivo je manji u usporedbi s npr. 80 posto u Norveškoj ili  65 do 70 posto planiranog udjela u Crnoj Gori u kojoj će nacionalni parlament potvrđivati temeljne dokumente i prijedloge ugovora s koncesionarima. „Kako je moguće da je Hrvatski sabor potpuno zaobiđen u ovako važnoj odluci i proceduri?“, pitaju aktivisti i pozivaju Sabor da sazove hitnu tematsku sjednicu, posebno u svijetlu nedavne odluke Hrvatske zajednice županija kojom se propituje plan Ministarstva gospodarstva.

„Javno nadmetanje pokrenuto je bez neophodnih priprema i u uvjetima potpune nespremnosti institucija za projekt takvog opsega. Uslijed toga postoji jasan rizik od sklapanja štetnih koncesijskih ugovora s ekonomskog i  okolišnog aspekta. Činjenica je da nemamo osnovne zakonom predviđene dokumente za gospodarenje i zaštitu Jadrana te eksploataciju nafte: niti Strategiju upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem, niti Strategiju gospodarenja mineralnim sirovinama“, podsjećaju aktivisti i zaključuju da „sve navedeno dovoljno govori o našoj nespremnosti za provođenje potencijalno visoko štetnih aktivnosti na Jadranu“.

chevron-right