Toni Vidan imenovan u Predsjedništvo EGSO-a

22. siječnja 2015.

Plenarna sjednica Skupštine Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) imenovala je dugogodišnjeg okolišnog aktivista Tonija Vidana u Predsjedništvo EGSO-a.

EGSO je, podsjetimo, jedno od savjetodavnih tijela Europske unije, osnovano Rimskim ugovorom kojim je uspostavljena Europska ekonomska zajednica i na europskoj razini zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina i smatra se mostom između institucija EU i civilnog društva. Sastoji se od tri grupe: udruge poslodavaca, sindikati te ostale organizacija civilnog društva (OCD) koje predstavljaju različite interese.

Dosadašnji predstavnici hrvatske delegacije u Predsjedništvu bili su Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca i Ana Milićević-Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, a osim njih članovi EGSO-a iz Hrvatske, kada govorimo o onima iz redova organizacija civilnog društva su pored Tonija Vidana iz Zelene akcije i Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a te Marina Škrabalo iz GONG-a.

Novi član Predsjedništva Vidan u EGSO je izabran kao predstavnik više od 40 okolišnih udruga iz Hrvatske okupljenih u nacionalnoj mreži Zeleni forum, a svojem djelovanju ima dva prioriteta - promociju zelene energetike, posebno poticanje energetskog zadrugarstva te poticanje suradnje u okviru Jadransko-Jonske razvojne strategije s ciljem očuvanja Jadrana. Vidan je u EGSO-u aktivni član skupina za poljoprivredu, ruralni razvoj i zaštitu okoliša te za prijevoz, energiju, infrastrukturu i informacijsko društvo.

chevron-right