Pojam građanina ne isključuje seljane, nego podanike!

16. siječnja 2015.

Potaknuta intervjuom Kolinde Grabar Kitarović za BHT1 u kojem predsjednica RH izražava nezadovoljstvo zbog korištenja pojmova „građani i građanke“ u javnoj komunikaciji, GOOD inicijativa uputila je Grabar Kitarović otvoreno pismo u kojem, kako kažu, "sa žaljenjem moraju konstatirati da takvim stavom dodatno doprinosi trivijalizaciji te nerazumijevanju pojma i uloge građana u suvremenim demokratskim društvima".

Priopćenje GOOD inicijative, koja okuplja brojne organizacije civilnog društva i stručnjake koji se zalažu za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole, prenosimo u cijelosti: 

"Pravno-političko značenje pojma „građanin“ ne odnosi se na obilježja mjesta u kojem neka osoba živi (grad, selo, predgrađe,...), nego na politički subjekt - nositelja prava i odgovornosti od kojeg se u demokratskim društvima očekuje da je informiran i aktivan te spreman doprinositi pozitivnim promjenama i društvenom razvoju. Točno je da u hrvatskom društvu građani nemaju dovoljno znanja o tome kako funkcionira demokratski politički sustav, koja su njihova prava i kako ih zaštititi, a posebno zabrinjava što recentna istraživanja[1] pokazuju da ni kod mladih nije dovoljno razvijena demokratska politička kultura.

Ovakva situacija ne čudi s obzirom da hrvatska država ne osigurava kvalitetan odgoj i obrazovanje za demokratsko građanstvo. To nije čarobni štapić koji će riješiti sve probleme, no svakako je prvi korak od društva pasivnih podanika prema društvu aktivnih građana. Mlade treba obrazovati i odgajati da postanu aktivni subjekti koji poznaju i razumiju društveno-političke procese, kritički ih promišljaju i doprinose uključivosti i rješavanju društvenih problema.

Stoga organizacije civilnog društva okupljene u GOOD inicijativu[2] zagovaraju kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole. Od Vas kao odgovorne buduće Predsjednice Republike Hrvatske očekujemo da ćete se založiti da svi oni koji čine hrvatsku političku zajednicu ne budu podanici, nego informirani, odgovorni i aktivni građani. Stoga Vas pozivamo da podržite stručnjake i organizacije koje se zalažu za kvalitetno građansko obrazovanje."[1] Spomenuta istraživanja:

[2] GOOD inicijativa okuplja organizacije civilnog društva i stručnjake koji se zalažu za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole.

chevron-right