Ukinuta regionalna izdanja Večernjaka, novinari u dopisništvima otkazi

14. siječnja 2015.

Regionalna izdanja Večernjeg lista u srijedu se prvi put nisu pojavila na kioscima diljem Hrvatske jer su iz ekonomskih razloga, kako je novinarima rečeno u Upravi lista, ukinuta sva dopisništva, a većini stalno zaposlenih novinara uručeni su otkazi, dok su honorarnim dopisnicima raskinuti ugovori.

Regionalna izdanja Večernjeg lista ukinuta su bez najave, a kako se doznaje, tome su prethodili sastanci u dopisništvima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na kojima su novinari u utorak obaviješteni o otkazima. Umjesto nekad razgranate dopisničke mreže, po kojoj je Večernji list desetljećima bio prepoznatljiv, sada će iz cijele zemlje u jedinstvenom nacionalnom izdanju Večernjeg lista izvještavati samo nekoliko dopisnika u većim hrvatskim gradovima.

Podružnica Sindikata novinara Hrvatske u Večernjem listu oštro je osudila najnovije poteze Uprave. "Izražavamo ogorčenost i naše neslaganje s odlukama i potezima za koje smo doznali tijekom jutra. Iako je na posljednjem sastanku sindikata i Uprave na pitanje što nas očekuje u ovoj godini, ima li kakvih iznenađenja i otkaza, odgovoreno da se ne planira ništa takvoga, danas smo doznali da je to bila dezinformacija", stoji u priopćenju sindikata.

Osim što im nije rekla istinu, Uprava ponovno nije našla za shodno o svojim namjerama obavijestiti sindikalce, a Radničko vijeće obavijestila je tek nakon što je odluka već donijeta i akcija na terenu pokrenuta, ističe sindikat. Sindikalci, osim toga, dodatno neugodno iznenađeni činjenicom da se nakon velikog projekta regionalizacije, na kojem se radilo nekoliko godina i za kojeg je potrošeno dosta novca, gase i posljednja dopisništva Večernjeg lista.

"Večernjak" se upravo sa svojim regionalnim izdanjima isticao dugi niz godina, ističu u sindikatu naglašavajući da zbog gašenja preostalih dopisništva bez posla ostaju tri zaposlenika i 12 honorarnih suradnika među kojima i dugogodišnja novinarka i urednica Silvija Videk, koja je bila zaštićeni sindikalni povjerenik pa će, ako se ta odluka ne promijeni, sindikat biti prisiljen braniti njezina prava.

Kako ističu u Večernjem listu, reakcije na gašenje regionalnih izdanja i ukidanje dopisništava tek se očekuju, a među prvima je bilo priopćenje zamjenika župana Varaždinske županije Alena Kišića u otvorenom pismu Upravi Večernjeg lista. "S velikim čuđenjem primio sam informaciju o potpunom gašenju dopisništva Večernjeg lista u Varaždinu te otkaza za posljednjih dvoje novinara koji su, nakon već nekoliko provedenih racionalizacija, ostali dosad vaši zaposlenici", ističe Kišić.

Iako mu je jasno da je to poslovna odluka, a Večernji posluje na tržišnim, ekonomskim osnovama i uvijek može reći da je to stvar profita, Kišić ne može shvatiti da istaknuta nacionalna novina nema interes pratiti događaje iz Varaždinske županije.

chevron-right