"Svi (ni)smo mi Charlie"

08. siječnja 2015.

Miran prosvjed u znak solidarnosti sa žrtvama napada na redakciju francuskog satiričkog lista Charlie Hebdo održan je u četvrtak navečer u Zagrebu.

Sudionici su se okupili na središnjem zagrebačkom trgu te su šutke noseći napise "Je suis Charlie" otišli do zgrade francuskog veleposlanstva, gdje su položili svijeće koje su nosili sa sobom.

Premda je na facebook poziv pozitivno odgovorilo manje od 300 članova, prostor ispred francuskog veleposlanstva ispunilo je znatno više prosvjednika, među kojima su bili predstavnici javnog i kulturnog života, članovi udruga za ljudska prava i brojni novinari.

Veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Michele Boccoz zahvalila je okupljenima na podršci nakon čega su se počeli razilaziti, a policija je regulirala promet koji je bio otežan, ali nije bio zatvoren.

Pedesetak ljudi, uključujući i predstavnike brojnih medija, okupilo se u četvrtak i na zagrebačkom Trgu Francuske Republike kako bi paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća odali počast žrtvama napada na sjedište francuskog satiričnog tjednika Charlie Hebdo, u kojem je u srijedu ubijeno 12 osoba.

Zagrebačka okupljanja slijede trend istovrsnih skupova koji se od jučer događaju u Francuskoj i diljem Europe i svijeta, a popodnevno je organizirala ga je Inicijativa mladih za ljudska prava, organizacija koja je članica Europskog pokreta za suzbijanje rasizma koji je potaknuo slične komemoracije u europskim zemljama.

"Ovaj skup izraz je sućuti obiteljima ubijenih novinara i njihovim kolegama, ali istodobno i izraz podrške ideji slobodnog, otvorenog društva, slobode govora i medija", naglasio je predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava Mario Mažić te dodao: "Charlie Hebdo bitan je kritički glas u društvu, jer je satira poseban oblik izražavanja u slobodnom društvu koji daje kritiku na specifičan način".

chevron-right