"Kao i Sanader, i Kukuriku važne odluke donosi iza zatvorenih vrata"

02. siječnja 2015.

Odluku Vlade RH o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte na Jadranu Zeleni forum, nacionalna mreža okolišnih udruga, ocijenila je neprihvatljivom, posebno pritom upozorivši kako i ova Kukuriku Vlada ne zazire od donošenja važnih odluka iza zatvorenih vrata premda deklarativno na sva zvona nastoji uvjeriti da je drugačija od HDZ-ove Vlade Ive Sanadera.

Javno nadmetanje pokrenuto je bez neophodnih priprema i u uvjetima potpune nespremnosti institucija za projekt takvog opsega te uslijed toga postoji jasan rizik od sklapanja štetnih koncesijskih ugovora s ekonomskog i  okolišnog aspekta, upzoravaju okolišne udruge okupljene u nacionalnu mrežu Zeleni forum i dodaju: "Činjenica je da nemamo osnovni dokument za gospodarenje i zaštitu Jadrana - Strategiju upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem. To dovoljno govori o našoj nespremnosti za provođenje potencijalno visoko štetnih aktivnosti na Jadranu".

Donošenjem odluke o broju koncesionara i polja na kojima se dozvoljavaju istražni i eksploatacijski radovi prejudicira se strateška procjena utjecaja na okoliš koja bi trebala dati odgovor na osnovno pitanje: koji obuhvat i intenzitet istražnih i/ili eksploatacijskih radova je prihvatljiv sa stajališta očuvanja okoliša i rizika po druge gospodarske aktivnosti. Pritom je posebno zabrinjavajuće donošenje odluke na zatvorenom dijelu sjednice posebno jer Vlada, kojoj su inače puna usta kritike Sanaderovih koruptivnih ugovora, donosi ovako važne odluke sličnom procedurom, daleko od očiju javnosti pa čak i obične rasprave u Saboru, također upozorava Zeleni forum.

„Odluku o raspisivanju natječaja i o izdavanju dozvola za eksploataciju nafte na Jadranu smatram sa stajališta zaštite okoliša najgorom odlukom neke Vlade RH do sada“, izjavio je Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije, podsjetivši još jednom da su predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću i predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović uputili poziv na javno očitovanje vezano uz planirano istraživanje i moguću eksploataciju nafte na Jadranu.

"Jadran nije prčija jedne Vlade" - stari obrasci 

Podsjetimo, stratešku procjenu utjecaja na okoliš, koja je trebala prethoditi natječaju, izrađuje se tek sada, a javnost, posebno oni koji žive od usluga koje pruža naš najvrjedniji prirodni resurs, Jadran, baš i nije imala adekvatnu priliku biti upoznata s namjerama Vlade RH i Ministarstva gospodarstva. Veo netransparentnosti s čitave te priče pokušao je skinuti na nedavno održanoj tribini upravo Zeleni forum, koji je ponovno apelirao na Sabor da hitno organizira tematsku raspravu i donese Deklaraciju o Jadranu te da poduzme jasne korake kako bi se u ovom slučaju poštivalo barem minimum standarda zaštite okoliša. 

Podsjetimo, i iz Sindikata naftnog gospodarstva stižu upozorenja jer premda ističu da podržavaju istraživanja u Jadranu, ne podržavaju netransparentnu proceduru koja obilježava cijeli dosadašnji proces o čemu intenzivno piše portal h-alter.org. Preko Zakona o pravu na pristup informacijama H-alter je tražio uvid u ugovore s norveškom tvrtkom Spectrum, koja je bez javnog natječaja dobila i obavila posao seizmičkog snimanja Jadrana, kako smatraju kritičari, pod krinkom znanstvenog istraživanja. Od Ministarstva gospodarstva, koje je ugovor proglasilo tajnim, stigla im je "košarica" pa sada čekaju rješenje Povjerenice za informiranje.

Zbog svega toga, svakako treba imati na umu riječi sindikalca Bože Mikuša s tribine  "Nafta na Jadranu: ravno do dna!": "Nije dobro krenuti u istraživanje nafte u dubokom Jadranu bez jasne strategije. Nitko nema pravo na skrivanje podataka od javnosti i ignoriranje struke. Posljedice bi mogle biti katastrofalne. Olakotna okolnost je jedino ta da svi podaci govore da je u Jadranu teško očekivati veća otkrića nafte i plina. Ja bih volio da se ulaže u istraživanja, ali Jadran nije prčija jedne vlade i takve stvari treba drugačije pripremati".

chevron-right