Zakon za špekulante treba ukinuti, a ne mijenjati!

12. prosinca 2014.

Zakon o strateškim investicijskim projektima potrebno je ukinuti, a ne mijenjati,  jer ovakva „ekspresna“ zakonska rješenja mogu privući u prvom redu špekulante, a ne ozbiljne investitore sa zatvorenim financijskim konstrukcijama - upozorili su Zelena akcija i GONG na prosvjednom performansu ispred Hrvatskog sabora povodom glasovanja o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o strateškim investicijskim projektima (ZOSIP). 

Aktivisti su da bi dočarali situaciju, postavili dva štanda - jedan za strateške investitore, a drugi za obične građane, s time da su obični građani trebali čekati u dugačkom redu, dok su u drugom redu stajali privilegirani investitori jer za njih ne vrijede uobičajena pravila, ističu Zelena akcija i GONG u priopćenju koje prenosimo u cijelosti:

Umjesto najavljenih pozitivnih učinaka na gospodarstvo i razvoj, važeći Zakon o strateškim investicijskim projektima zapravo je legalizirao hrvatski status quo – zemlje neefikasne uprave koja nema viziju niti kompetencije za upravljanje razvojem. Prema aktualnim izmjenama i dopunama zakona, uvodi se nova kategorija tzv. „potencijalnih investitora“ i „potencijalnih strateških projekata“, koji svoje projekte mogu realizirati i na pomorskom dobru. Omogućuje se čak i onima koji imaju osiguranih tek 10 posto sredstava za realizaciju projekta otvara mogućnost za devastaciju posebno zaštićenog prostora, obzirom da se prema ZOSIP-u strateškim investicijskim projektima smatraju samo oni koji podrazumijevaju gradnju. Ozbiljne investitore sa zatvorenim financijskim konstrukcijama može privući samo ozbiljna država s uređenim i efikasnim sustavom javnog upravljanja. S druge pak strane, ovakva „ekspresna“ zakonska rješenja mogu privući u prvom redu špekulante.

U novom prijedlogu ovog zakona i dalje ostaju isti neprihvatljivi elementi kao i u postojećoj verziji zakona. Ne postoji obaveza izrade detaljnih i urbanističkih planova uređenja za strateške projekte čime se smanjuje kontrola gradnje u najosjetljivijim krajolicima Hrvatske te praktički dokida sudjelovanje javnosti u realizaciji projekata. Kriteriji za proglašenje strateških projekata su nejasni i podložni interpretaciji, a o proglašenju strateških projekata gotovo samostalno odlučuje Vlada, bez ikakvih konzultacija s građanima, pa čak i bez konzultacija sa Saborom. Također, za ishođenje potrebnih dozvola i mišljenja propisan je iznimno kratak rok od 15 dana čime se šalje poruka kako su svi postojeći upravni postupci suvišni, a briga o stručnoj utemeljenosti odluka nebitna.

Zakon za špekulante treba ukinuti, a ne mijenjati! 1
izvor: H-alter/Hrvoje Šimičević

Donošenjem ovog propisa, a sada i njegovim izmjenama i dopunama, Sabor šalje poruku kako nema povjerenja u važeće propise, kao ni u stručne službe u nizu resora - od obrazovanja, preko poljoprivrede, do turizma, prostornog planiranja i zaštite okoliša. Ovaj Zakon ulagačima umjesto  transparentnih,  predvidljivih i provjerenih procedura i standarda nudi razne prečice u zaobilaženju postojećih propisa.  Istodobno se građanima te malim i srednjim poduzetnicima šalje poruka da njihove potrebe koje često godinama nisu zadovoljene, poput zahtjeva za izdavanjem građevinske dozvole, uopće nisu važne u odnosu na potrebe investitora koje preferira Vlada.

Zelena akcija i GONG upozoravaju i na činjenicu da su ove izmjene Zakona išle u hitnu saborsku proceduru s potpuno neadekvatnim obrazloženjem i dokumentom Prethodne procjene učinka propisa, koji je čista lakrdija i uvreda za zainteresiranu javnost, ali i sve javne službenike koji proteklih godina rade na razvoju ovog alata čija je svrha donošenje kvalitetnijih i provedljivijih propisa.

Ovakav Zakon za privlačenje investicija apsolutno je nepotreban jer  je poznato da su ključni razlozi zbog kojih investitori zaobilaze Hrvatsku razne administrativne barijere, pravna nesigurnost te neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Zbog toga je jasno kako je potrebno riješiti navedene probleme, a ne donositi, te sada mijenjati Zakon koji će omogućiti drugu privatizacijsku pljačku.

chevron-right