Ustavni sud uskoro o zahtjevu za moratorijem na monetizaciju

12. prosinca 2014.

Ustavni sud vrlo brzo će raspraviti zahtjev inicijative "Ne damo naše autoceste" za izricanjem privremene mjere zabrane koncesioniranja autocesta i utvrditi je li uopće nadležan za takvu odluku, izjavila je u petak predsjednica tog suda Jasna Omejec.

Upitana kakav je status samog predmeta, odnosno referenduma protiv monetizacije autocesta, Omejec odgovara da on, kao ni referendum o 'outsourcingu' nisu došli pred Ustavni sud. "Mislim da ste u ovom trenutku još uvijek na pogrešnoj adresi, jer što se tiče samog referenduma, to još ni na koji način nije dotaklo Ustavni sud, kao ni referendum o 'outsourcinugu'. Ni taj još nije došao do Ustavnoga suda", rekla je.

Pojasnila je i da predsjednik Republike ne može samostalno raspisivati referendum podsjetivši da on, prema Ustavu, referendum može raspisati na prijedlog Vlade i uz supotpis premijera. "On nema samostalnu mogućnost raspisivanja referenduma, kao predsjednik Republike. Mora imati prijedlog Vlade i supotpis premijera", kazala je.

Hrvatska gubi veliki broj predmeta na Europskom sudu za ljudska prava na Strasbourgu, a Omejec kaže kako su razlog uglavnom procesni razlozi. Budući da pred kraj iduće godine, odnosno uoči parlamentarnih izbora, za sedam sudaca Ustavnoga suda prestaje mandat, a da je za njihovo imenovanje potrebna dvotrećinska većina u Saboru, Omejec je poručila kako vjeruje u "mudrost Sabora" te da će suci biti pravodobno izabrani.

"Moja poruka bi glasila - doista vjerujem u mudrost Sabora, najvišeg predstavničkog tijela, da će shvatiti ozbiljnost situacije i da će novi sastav ustavnih sudaca biti izabran pravodobno i biti kvalitetan", rekla je.

chevron-right