Saborski zastupnici dobit će etički kodeks ponašanja

11. prosinca 2014.

Hrvatski sabor, odnosno saborski zastupnici, dobit će etički kodeks ponašanja, najavio je predsjednik Sabora Josip Leko preciziravši da će do kraja godine poslati klubovima "teze" kako bi o njima odlučili.

Do kraja godine pripremit ću teze u Uredu, a onda ih poslati klubovima da o njima odluče i verificiraju stavove, rekao je Leko novinarima u četvrtak nakon sjednice saborskog Predsjedništva. O roku za donošenje Kodeksa te o njegovu sadržaju nije želio previše govoriti. "Volio bih da dobijemo konsenzus i da ga donesemo, ne da se žrtvujemo rokovima", rekao je Leko i napomenuo da taj dokument neće vrijediti jedan mandat, nego će imati trajnu vrijednost.

Važno je, ističe, da kodeks "kao takav" uđe u Sabor, jer se time šalje poruka da je važno kako zastupnici zastupaju, govore i kome se obraćaju, čak i koliko dolaze na sjednice. "Najvažnije je da zastupnici uoče da je njihovo ponašanje važno za predstavljanje njih samih i građana, da o tome vode računa", poručuje.

Podsjetio je da je već bilo sličnih pokušaja, te izrazio nadu da će ovoga puta biti "više sreće i upornosti", odnosno da će se doći do minimalnog suglasja kako trebaju postupati zastupnici, odbori, klubovi "vezano za govor, sukob interesa i spojivost, odnosno nespojivost određenih funkcija sa zastupničkom".

Leko nije želio komentirati odluku Ustavnog suda o glasovima potrebnim za raspisivanje referenduma. "Odluka Ustavnog suda je izvršna, nema se tu što komentirati", rekao je kratko.

chevron-right