"Nevjerojatni "učinci Zakona o strateškim investicijskim projektima

09. prosinca 2014.

Tri projekta proglašena su dosad strateškim projektima, dva su na listi za projekte, a u Ministarstvu gospodarstva trenutno je 19 prijava, rekla je u utorak na saborskom Odboru za gospodarstvo predstavnica tog Ministarstva govoreći o 'učincima' Zakona o strateškim investicijskim projektima čije izmjene traži Vlada.

Strateškim su projektima proglašeni termoelektrana Plomin C, kontejnerski terminal u Rijeci i Centar za gospodarenje otpadom Piškornica, dok će vrlo skoro strateškim projektima biti proglašeni LNG terminal na Krku te nadogradnja zračne luke u Malom Lošinju.

Predloženim izmjenama Zakona investitorima omogućava se lakše i fleksibilnije podnošenje financijske dokumentacije vezane uz projekt, rok u kojem ulagač dokazuje da ima bar deset posto novca za projekt produljuje se na 60 dana. Novina je i da će sporazum, koji će s privatnim investitorom potpisivati ministar gospodarstva, ići na suglasnost u Ministarstvo vanjskih poslova i DORH, rekla je predstavnica Ministarstva gospodarstva Sanja Rendić.

Dodala je kako Ministarstvo gospodarstva neće samo obrađivati pristigle prijave već će im u tome pomagati dva tijela od kojih je jedno Agencija za investicije i konkurentnost (AIK).

Članovi Odbora, a na sjednici ih je od 13 bilo samo šest, nisu imali primjedbi na Vladinu nakanu da olakša poslovanje strateškim investitorima. Nije ih imala ni Hrvatska gospodarska komora (HGK), no predstavnicu HGK Jasnu Borić zanimalo je kako će se obvezati lokalne jedince da ne otežavaju prihvaćenje i realizaciju strateških projekata.

Odbor je tankim kvorumom dao 'zeleno svjetlo' Vladinim izmjenama. Naime, za kvorum je potrebno sedam članova, a nazočno ih je bilo samo šest. Sedmi, SDP-ov Saša Đujić je kasnio, pa je predsjednik Odbora Ivo Jelušić (SDP) Odboru ponudio dvije mogućnosti – odgoditi glasovanje dok Đujić ne dođe ili odmah glasovati "uvažavajući Đujićev glas".

"Čuo sam se sa Đujićem (mobitelom), on je 'za' izmjene", prenio je Jelušić kolegama koji su se odlučili ne čekati zastupnika, nego mu 'uvažiti glas'. Na Odbor nisu došli zastupnici HDZ-a, HGS-a te nezavisni zastupnici.

chevron-right