Odbor za Ustav raspodijelio novac za stranke

05. prosinca 2014.

Saborski Odbor za Ustav odlučio je o raspodjeli novca namijenjenog financiranju parlamentarnih stranaka i nezavisnih zastupnika, koji će u 2015. iz državnog proračuna dobiti pet milijuna kuna više nego ove godine.pet 

Stranke će dobiti ukupno 55 milijuna kuna, koje su im raspodijeljene po broju zastupničkih manada koje su imale u trenutku konstituiranja ovog saziva Sabora. Za svaku izabranu zastupnicu, stranke dobivaju 10 posto više novca nego za njihove muške kolege.

SDP će tako za svoja 42 zastupnika i 19 zastupnica dobiti 22,24 milijuna kuna, što je za 1,8 milijuna kuna više nego ove godine. HDZ-u je pripalo 16,2 milijuna kuna, 1,7 milijuna više nego u 2014.

Slijedi HNS kojem je namijenjeno 4,7 milijuna kuna, Laburisti će dobiti 2,15 milijuna, a HDSSB 2,12 milijuna kuna, dok će nešto više od milijun kuna pripasti IDS-u, HSU-u i SDSS-u.

HGS će raspolagati s nešto manje od 743 tisuće proračunskih kuna, a strankama s jednim zastupnikom i nezavisnim zastupnicima, ovisno o spolu, pripalo je između 354 i 390 tisuća kuna.

Raspoređeni novac stranke i zastupnici će dobivati tromjesečno, u četiri jednaka obroka.

Predsjednik Odbora Peđa Grbin kazao je kako mu je žao što na sjednici nisu bili zastupnici HDZ-a. "Pretpostavljam da neće opet kukati kada budu u problemima s isplatom plaća", rekao je Grbin.

chevron-right