EK želi veću transparentnost u pregovorima o TTIP-u

27. studenoga 2014.

Europska komisija obećala je da će povećati broj dokumenata dostupnih javnosti koji se odnose na pregovore o novom sporazumu o slobodnoj trgovini sa SAD-om ne bi li osigurala potporu javnosti za taj sporazum, prenose europski mediji.

Komisija je potvrdila u utorak da će objaviti sve pregovaračke dokumente o tom sporazumu, tzv. TTIP-u, koje već šalje vladama država članica i zastupnicima u Europskom parlamenta i da će smanjiti broj dokumenata kojima je pristup ograničen. Omogućit će također pristup svim zastupnicima Europskog parlamentu "prostoriji za čitanje" dokumenata kojima je pristup ograničen.

Komisija će na taj način "jasno pokazati o čemu je u tim pregovorima riječ i demistificirati ih", istaknula je europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem. Javnosti neće biti dostupni najosjetljiviji dokumenti, uključujući ponude EU-a koje se odnose na carine, usluge, investicije i nabave.

Osmi krug pregovora o Partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP) održat će se početkom veljače u Bruxellesu. Odluka je donesena u sklopu šire incijative Europske komisije za povećanje transparentnosti u EU.

Od početka prosinca, povjerenici i viši dužnosnici Europske komisije morat će tako objaviti na internetskoj stranici Komisije sve kontakte i sastanke koje su imali s lobistima i predstavnicima zainteresiranih strana u pojedinim pitanjima. Obećala je također da će predložiti obvezan registar za lobiste koji rade u tri europske institucije, prenosi EUobserver.

chevron-right