"Ne damo naše autoceste" traži moratorij na postupke za koncesiju autocesta

25. studenoga 2014.

Odbor za Ustav jednoglasno je predložio Saboru da zatraži od Vlade provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma o davanju autocesta u koncesiju, a dok on ne bude proveden - građanska inicijativa „Ne damo naše autoceste“ traže moratorij na sve daljnje postupke vezane za koncesiju autocesta.

Nakon što su predstavnici inicijative „Ne damo naše autoceste“ prošlog ponedjeljka šefu parlamenta Josipu Leki predali 530.853 prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma o davanju autocesta u koncesiju, njihov se zahtjev našao na dnevnom redu saborskog Odbora za Ustav. Iako je to radno parlamentarno tijelo Saboru jednoglasno predložilo da od Vlade zatraži provjeru broja i vjerodostojnost prikupljenih potpisa, jedan od zahtjeva inicijative „Ne damo naše autoceste“ ostao je zasad neispunjen.

Naime, osim što Inicijativa očekuje da Ministarstvo uprave u što kraćem roku provjeri potpise te i dalje zahtijeva da se referendum održi na dan predsjedničkih izbora kako bi troškovi održavanja referenduma bili što manji, od Odbora za Ustav su očekivali da će Saboru predložiti i da se stavi moratorij na sve daljnje postupke vezane za koncesiju autocesta dok se ne provede referendum.

Budući da Odbor to nije učinio, Inicijativa će sama zatražiti moratorij, najavio je Mijat Stanić, jedan od njezinih predstavnika i predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata: „Mi i dalje ostajemo kod onoga da uz dobru volju, postoji mogućnost da se referendum održi uz predsjedničke izbore jer se radi o velikom iznosu novca, rokovi jesu dugački, ali oni uvijek mogu biti jedan dan. Ministarstvo uprave, kad dobije naše potpise, može to u roku dva dana provjeriti. Ustavni sud - ako će biti potrebe, također se može ubrzati i još postoji mogućnost da se ostvari velika ušteda i ne troši proračunski novac. Isplati se svima potruditi da se pozabave ovom temom i da se u što kraćem roku formalne poslove obavi da se referendum još stigne održati s predsjedničkim izborima“.

"Ne damo naše autoceste" traži moratorij na postupke za koncesiju autocesta 1
izvor: Hina

Premda to nije izvjesno, Stanić i dalje smatra da je „moguće ako ima dobre volje“, a imaju i zadatak za Ustavni sud: „Mi ćemo zatražiti moratorij dok se ne vidi na referendumu što građani žele, da se ne troši dodatna državna sredstva jer svaki postupak košta. Svaka radnja koju radi Ministarstvo u ovom trenutku u svrhu davanja autocesta u koncesiju, ima svoju cijenu i svaka potrošena kuna može biti potrošena uzaludno. Zbog toga ćemo možda već danas podnijeti zahtjev za moratorij. Imamo dobru okolnost što se ovo pitanje mora riješiti i ukoliko bi se odlučilo za moratorij, onda će to sigurno jako brzo ići, ako ne bude moratorij, onda će sigurno razvlačiti“.

Rasprave na Odboru oko zahtjeva Inicijative za raspisivanjem referenduma o davanju autocesta u koncesiju nije bilo osim što je činjenicu da je ta točka tako brzo došla na dnevni red pozdravio Dragan Zelić, vanjski član Odbora za Ustav i izvršni direktor GONG-a, inače jedne od organizacija civilnog društva članica Inicijative „Ne damo naše autoceste“ te iskoristio priliku podsjetiti zašto je GONG podržao Inicijativu: „Smatramo da se ovdje radi prvenstveno o pitanju dobrog upravljanja, o nacionalnom resursu, važnom pitanju o kojemu treba pitati građane i najvažnijoj odluci ove Vlade. Zamjeramo to što nismo dosad vidjeli studiju koja pokriva nekoliko opcija, možda koncesija i jest najbolje rješenje, ali ne znamo jer nismo vidjeli studiju, niti je provedena široka javna rasprava“.

Na to je Peđa Grbin, SDP-ov predsjednik Odbora za Ustav zahvalio na primjedbi i usput primijetio da Zelić „postavlja pitanje je li ta opcija dobra uz prijedlog da se ta opcija zabrani, ali nema problema - raspravljat ćemo o tome kada budemo raspravljali o meritumu“.  

chevron-right