"Slika političke stvarnosti u Istri je ispolirana, vlada klijentelizam"

20. studenoga 2014.

Premda se često može čuti da je Istra zemlja čarobna – terra magica, stvarna je slika drugačija: klijentelizam kroz razvijene ovisničke mreže, ograničen i disperziran utjecaj organizacija civilnoga društva, opozicije gotovo da i nema, mediji i novinari su utišani, a među građanima koji nisu dio ovisničkih mreža vlada strah, nepovjerenje i kultura nekonfrontiranja.

Ipak, volje za pozitivnim društvenim promjenama ne fali i svi oni koji žele doprinijeti razvoju civilnog društva i jačanju dobrog upravljanja u Istri,  dobrodošli su priključiti Civilnoj platformi Istre, poručili su predstavnici te novooformljene mreže organizacija civilnog društva Istre na konferenciji za medije u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u Puli.

Civilnu platformu Istre zasad čini sedam organizacija i građanskih inicijativa - Labin Art Express iz Labina, Naš potok iz Pazina, Centar za građanske inicijative iz Poreča te Čarobnjakov šešir, Gradska radionica, Pilula - platforma za teoriju i praksu društvenih promjena i Zelena Istra iz Pule), a uz pomoć i suradnju s organizacijama civilnog društva koje djeluju nacionalno, kane usmjeriti svoje zajedničko djelovanje ka razvoju civilnog društva i jačanju dobrog upravljanja u Istri.

Njihova zajednička vizija odnosi se na „život u županiji i državi u kojoj je vladavina prava (po načelima dobrog upravljanja, a to su odgovornost, participacija, predvidivost i transparentnost) uporište djelovanja pojedinaca, institucija i političara, u kojima postoji osnaženo, aktivno i odgovorno civilno društvo te prevladava participativna politička kultura odgovornih, solidarnih i zainteresiranih građana“.

“Slika političke stvarnosti u Istri je ispolirana, izvana izgleda da je u Istri divno i krasno, a zapravo vlada klijentelizam kroz razvijene ovisničke mreže. Utjecaj organizacija civilnoga društva je ograničen i disperziran, opozicije gotovo da i nema, mediji i novinari su utišani, a među građanima koji nisu dio ovisničkih mreža vlada strah, nepovjerenje i kultura nekonfrontiranja. Sve one organizacije i inicijative koje s nama dijele viziju, načela i vrijednosti, pozivamo da nam se pridruže kako bismo zajedno poticali i jačali jedni druge te utjecali na pozitivne društvene promjene u Istri“, poručila je Suzana Jašić predstavljajući Civilnu platformu Istre i motive koji su ih potaknuli na okupljanje.

„Birajmo uhljeba“

Ekipa unutar CPI-ja već je zajednički djelovala u sklopu širih akcija poput prikupljanja potpisa protiv davanja autocesta u koncesiju te reagirajući zbog političkog i stranačkog klijentelizma prilikom izbora upraviteljice istarske Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva Helge Može Glavan, podsjetila je Dušica Radojčić i naglasila: „Slučaj je pokazao da Zakladna uprava i župan nisu imali stvarne planove ni želje izbor i imenovanje učiniti poštenim i transparentnim, već se željelo stvoriti tek privid demokratičnosti i transparentnosti, a i Ministarstvo uprave je opralo ruke od ovog slučaja usput priznavši da je Zaklada u rukama IDS-a“.

„Tijela javne vlasti treba prisiliti da se otvore i poštuju Zakon o pravu na pristup informacijama te da uvode jasne i transparentne procedure. Iako to nije i garancija dobre prakse, ovo su nužni preduvjeti za pošteniju vlast, a nje nema bez aktivnih, odgovornih i zainteresiranih građana. Željeli bismo da Platforma doprinese jačanju građanske svijesti i hrabrosti“.

„Cilj nam je širenje mreže te međusobna podrška u radu i razvoju. Planiramo izraditi analizu stanja u civilnom društvu Istre kako bismo vidjeli odakle polazimo, a svakako ćemo se i dalje baviti Zakladom", kazala je Nataša Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč te najavila akciju „Birajmo uhljeb“'. Putem te akcije ćemo pozvati građane i građanke da zajedno izaberemo kandidate i pobjednike za uhljeba godine. Cilj nam je osvijestiti imenicu uhljeb i glagol uhljebljivanje kao važan dio naše političke stvarnosti koji sprječava da postanemo uređeno, demokratsko i odgovorno društvo".

Potpisanu Izjavu o pristupanju te Zahtjev, koje se može pronaći na internetskim stranicama svake od članica, šalje se na mail mocdistre@gmail.com

chevron-right