Hoće li Povjerenica morati podnijeti ostavku jer nema dovoljno sredstava za rad?

14. studenoga 2014.

Nakon posljednje najave o proračunskim rezovima, Povjerenica za informiranje Anamarija Musa priznala je u intervjuu za H-Alter da zbog svega razmišlja i o tome da napusti ovu funkciju: "Zaledila sam svoju akademsku karijeru kako bih preuzela posao na povećanju transparentnosti, vjerujući da je kucnuo čas da se po tom pitanju napravi značajan iskorak, uzevši u obzir zrelost društva i nužnost reformi. Zbog realne situacije u kojoj su mi ograničene mogućnosti rada, osjećam se nasamareno i na osobnoj razini. Od svega najviše žalim što javni imidž ovog ureda nalikuje na 13. prase - ispada da samo kukamo jer želimo veća sredstva, a mi samo želimo da nas puste da radimo. Nije li žalosno da, iako u mnogim pitanjima surađujemo s mnogim državnim tijelima, kad se radi o financijama i osiguravanju kapaciteta da se ostvare zakonski ciljevi, preko medija moramo komunicirati s državom?"

Prema prijedlogu proračuna za 2015. godinu koji je jučer predstavljen na Vladi, Ured povjerenice za informiranje dobit će gotovo jednaku količinu novaca kao i prošle godine: 1,8 milijuna kuna. Preciznije, povjerenica će 2015. godine dobiti 398 kuna manje nego ove godine. Godinu poslije Vlada planira smanjiti proračun tog Ureda za dodatnih 35 tisuća kuna, a 2017. za još 33 tisuće kuna, odnosno za gotovo 70 tisuća kuna, čime je jedna od najvažnijih institucija za prevenciju korupcije i povećanje transparentnosti dodatno onemogućena raditi posao zbog kojeg ju je ta ista država osnovala.

Nakon posljednje najave o proračunskim rezovima, Povjerenica za informiranje Anamarija Musa priznala je u intervjuu za H-Alter da zbog svega razmišlja i o tome da napusti ovu funkciju: "Zaledila sam svoju akademsku karijeru kako bih preuzela posao na povećanju transparentnosti, vjerujući da je kucnuo čas da se po tom pitanju napravi značajan iskorak, uzevši u obzir zrelost društva i nužnost reformi. Zbog realne situacije u kojoj su mi ograničene mogućnosti rada osjećam se nasamareno i na osobnoj razini. Od svega najviše žalim što javni imidž ovog ureda nalikuje na 13. prase - ispada da samo kukamo jer želimo veća sredstva, a mi samo želimo da nas puste da radimo. Nije li žalosno da, iako u mnogim pitanjima surađujemo s mnogim državnim tijelima, kad se radi o financijama i osiguravanju kapaciteta da se ostvare zakonski ciljevi, preko medija moramo komunicirati s državom?"

"Trenutno nas u uredu ima petero, a prema zakonu trebali bismo pratiti i nadzirati rad gotovo šest tisuća tijela javne vlasti. Nemamo osnove za rad poput službenog automobila ili mobitela, pa na vlastiti trošak obavljamo dio službenih dužnosti. Zaposlenici svojevoljno dolaze na posao kad su bolesni. Jedan smo od svjetskih lidera po pitanju pristupa informacijama, dok je jedina institucija koji bi se trebala time baviti - doslovno na koljenima. Zbog svega toga imam osobni osjećaj da sam prevarena", kaže Musa.

Je li sada doveden u pitanje i cjelokupni budući rad ove institucije?

Apsolutno. Ovakvo ponašanje države će biti štetno, u smislu da će usporiti rješavanje predmeta koji od nas zahtjevaju građani. Premda je poručio kako zbog štednje ne može pomoći, ministar Lalovac se zapravo šokirao situacijom s našim financijama, bar sam stekla taj dojam kad sam mu rekla na kojim sve stavkama nemamo sredstva koja su nam prijeko potrebna za rad. S druge strane, imamo zakonsku obvezu edukacije tijela javnih vlasti, kojih je, podsjećam, šest tisuća, i česte odlaske na teren. Dužni smo obavljati i promotivne poslove, što podrazumijeva organiziranje konferencija i izvan Zagreba. Stoga nam ne preostaje nam ništa drugo nego da idemo raditi inspekciju u Vladu i ministarstva i druge smještene u Zagrebu. A lokalne jedinice i njihova poduzeća opet će ostati ispod radara. Jasno je da nemamo izbora.

Koji su razlozi ovakvog ignoriranja, što predlaže, misli li da Vlada svojim ponašanjem pokušava instituciju Povjerenice "držati na uzici" ... - odgovore na ova i još mnoga pitanja potražite u intervjuu Povjerenice H-alteru, koji možete u cijelosti pročitati ovdje.

chevron-right