Tko je od poslodavaca dobio najviše novca za zapošljavanje?

12. studenoga 2014.

Hrvatski zavod za zapošljavanje na svojim internetskim stranicama je objavio više od 200 stranica dug "Popis poslodavaca kojima su isplaćena sredstva do 31. prosinca 2013. za korištenje Mjera aktivne politike zapošljavanja", i to, kako ističu, «u nastojanju da se podigne razinu transparentnosti sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama».

«S obzirom da je riječ o mjerama započetima tijekom 2013. godine i da ugovorne obveze traju u pravilu do godinu dana, a u nekim slučajevima i dulje, moguće je da su neke ugovorne obveze obustavljene, prekinute te da je izvršen povrat primljenih sredstava. Eventualna odstupanja će se ispraviti prilikom objave Popisa poslodavaca kojima su isplaćena sredstva 2014. godine», najavio je HZZ.

Poticaje za zapošljavanje iskoristile su tvrtke, javne institucije, lokalne jedinice, kao i nevladine udruge te druge organizacije, koje su zaposlile više od 40.000 osoba, a popis poslodavaca prikazan je prema programima kroz koje su mjere korištene, a to su: Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja i Akcijski plan za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013.-2015.

Podsjetimo, objava dolazi nakon što je Platforma 112 u otvorenom pismu upućenom Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske povodom objavljivanja Izvješća o financiranju projekata i programa organizacija civilnoga društva iz javnih izvora u 2013. godini, pitala po kojem kriteriju su udruge izdvojene kao posebna kategorija poslodavaca koji su koristili mjere Aktivne politike zapošljavanja, a čije podatke je prihvatljivo javno objavljivati?

Također, zahtjev za objavom popisa svih poslodavaca koji su koristili mjere aktivne politike zapošljavanja uputilo je ravnateljici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i pet sindikalnih središnjica.

Popis poslodavaca kojima su isplaćena sredstva do 31. prosinca 2013. godine za korištenje mjera iz programa Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. godinu (s primjenom do 31.12.2013. godine)
 
Popis poslodavaca kojima su isplaćena sredstva do 31. prosinca 2013. godine za korištenje mjera iz Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013.-2015.

chevron-right