"Sada treba zasukati rukave i prihvatiti se posla"

01. studenoga 2014.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji je 1.11.2014. započeo petogodišnji mandat, poručio je da sada treba "zasukati rukave i prihvatiti se posla".

"Zahvaljujući demokratskoj podršci europskih građana, Europskog parlamenta te šefova država i vlada, nova Komisija danas preuzima dužnost. Sada je vrijeme da zasučemo rukave i prihvatimo se posla. Izazovi za Europu ne mogu čekati. Od danas ćemo moj tim i ja naporno raditi da Europi pružimo novi početak koji smo obećali. Skupa sa svojim snažnim i iskusnim timom radujem se što ćemo sljedećih pet godina ostvarivati rezultate za Europu", poručio je u priopćenju Juncker.

Junckerova Komisija je prva koja preuzima dužnost na vrijeme, 1. studenoga, od kada je uvedeno saslušanje povjerenika u Europskom parlamentu 1994. godine. Zbog poteškoća koje su imali kandidati za povjerenika na parlamentarnim saslušanjima, dosadašnje Komisije preuzimale su dužnost nešto kasnije. Ekipu od 28 povjerenika čeka veliki posao, u prvom redu napori će biti usmjereni na pokretanje gospodarskog rasta i borbu protiv nezaposlenosti.

Prvi posao kojim će se početi baviti je izrada investicijskog plana vrijednog 300 milijardi eura kako bi se pokrenulo gospodarstvo i zapošljavanje, što je Juncker najavio kada je izabran. Juncker je obećao da će taj plan biti gotov do Božića. Juncker nije htio govoriti o pojedinostima toga plana dok ne preuzme dužnost. Očekuje se da će tih 300 milijardi biti osigurano kombinacijom javnih i privatnih sredstava. Veliku ulogu u tome trebala bi imati Europska investicijska banka (EIB). EIB je financijska institucija država članica, koja ne koristi sredstva iz proračuna EU-a, nego novac posuđuje na tržištu kapitala i onda ga plasira po povoljnim uvjetima u investicije za projekte usklađene s ciljevima politika EU-a. Taj će plan biti glavna tema sastanka na vrhu šefova država ili vlada EU-a 18. i 19. prosinca.

Što novo donosi "nova" EK?

Junckerova Komisija bitno je drukčije strukturirana u odnosu na prethodne. Velike ovlasti dobili su potpredsjednici, njih sedam, koji će koordinirati rad manjih skupina povjernika na određenim tematskim cjelinama. Najvažniji čovjek nakon Junckera bit će prvi potpredsjednik, Nizozemac Frans Timmermans. Veliki dio operativnog posla u Komisiji obavljat će potpredsjednici, kojima će koordinirati Timmmermans, a Juncker, koji je poznat kao izvrstan političar, vješt u postizanju kompromisa, moći će s tim nastaviti i dalje i politički arbitrirati kada to ocijeni potrebnim.

U sastavu komisiji su četiri bivša premijera, dvoje bivših ministara vanjskih poslova, dva bivša ministra gospodarstva. Sedam članova kolegija bili su dio i prethodne Barrosove Komisije. Juncker je najavio da će njegova Komisija biti snažno političko tijelo, koje neće biti tajništvo zemalja članica, što je bio jedan od većih prigovora Komisiji Josea Manuela Barrosa, a ni sluga Europskog parlamenta. Najviše povjerenika dolazi iz Europske pučke stranke (EPP), njih 15, osam je socijalita (S&D), pet liberala (ALDE) i jedan konzervativac (ECR). Od 28 povjerenika devet je žena, koliko ih je bilo i u prethodnoj Komisiji.

chevron-right