"Stanje u medijima sve gore, a što radi VEM?"

24. listopada 2014.

Stanje u hrvatskim medijima se pogoršava, lokalni mediji jedva preživljavaju, a potrebno je odlučnije sankcionirati govor mržnje i širenje netolerancije, upozorili su saborski zastupnici u raspravi o Izvješću Vijeća za elektroničke medije (VEM) za 2013. godinu te postavili neka pitanja na koja (barem zasad) nisu dobili odgovore.

Milorad Pupovac (SDSS) ističe da se stanje u medijima, kad je riječ o profesionalnim i zakonskim obvezama, pogoršava. "To da netko na javnom mediju za jednu etničku grupu kaže 'gamad' i ne zaradi opomenu, to je naša stvarnost", rekao je Pupovac u raspravi, a drži da Vijeće može preuzeti odlučniju ulogu da se sredi stanje u medijskom prostoru. Miroslav Tuđman (HDZ) Pupovcu predbacuje da tjednik srpske zajednice Novosti, u čijem je impresumu supotpisan, iz tjedna u tjedan vrvi netolerantnošću i nacionalnom mržnjom. Ako to pronađete kažite meni, uzvraća Pupovac.

Nezavisni Damir Kajin 'upire prstom' u medije u Istri, posebno pulsku TV Novu. "U Istri, sigurno, ima slobodnih medija, no najizdašnije finacirani su isključivo u funkciji političke propagande, skrivanja istine, a najveći je problem što to plaća i država, odnosno VEM i to iznosom višim od milijun kuna (godišnje)", kaže Kajin. "Ne potičete pluralizam, nego ga gušite, TV Nova je isključivo stranačko glasilo, dajete novac za širenje jednoumlja, taj novac treba ili obustaviti ili ga trebaju vratiti", poručio je Kajin predsjednici VEM-a Mirjani Rakić. Korupcija, nepotizam, medijska kontrola bacaju Hrvatsku natrag, ne samo Istru, istaknuo je Kajin i predložio da USKOK promjeni ime u "USKOK – ali ne u Istri".

"Lokalni su mediji važni za Hrvatsku, a u njima je sve manje zaposlenih, sve manje ljudi mora raditi za sve manju plaću", upozorava Sunčana Glavak (HDZ). Više je zastupnika pozvalo da se ažurnije sankcionira govor mržnje, širenje netolerancije, poticanje na nasilje, posebno na portalima. Na nekim portalima svjedoci smo nezamislivih vrijeđanja, iživljavanja, pa i nad mrtvim ljudima, tome treba reći dosta, poručuje nezavisna Jadranka Kosor. Neki portali, navodi, postaju "politički mediji kojima se politički dirigira i koje se formatira u političkim krugovima", te se moraju znati njihovi stvarni vlasnici. Jedan od tri najčitanija domaća portala procijenio je da je 'hejtanje' na svakom portalu preko 90 posto, navela je Glavak.

Ivan Račan (SDP) suglasan je da je govor mržnje prisutan "od samih medija, do komentara na portalima", no ističe da to nitko još nije riješio. Tu je, možda, prostor za VEM da nađu neki modus da se to popravi, kaže Račan. Zastupnici su propitivali i teme koje se odnose samo na Vijeće, odnosno Agenciju. Zašto Vijeće ima na računu neutrošenih sredstava, zašto nije osnažilo službu nadzora, zanimalo je Glavak, dok su Mladena Novaka (HL) zanimale plaće i 'slučaj' članice VEM-a Gordane Simonović koja je i u Upravnom vijeću Hine.

"Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zatražilo je od Simonović da se u roku od 15 dana razriješi istodobnog obnašanja dviju funkcija. Mislim da Hrvatski sabor i javnost imaju pravo znati što se dalje događalo", rekao je Novak. Predsjednica VEM-a Mirjana Rakić nije odgovorila na to pitanje. Objasnila je da se višak na računu stvorio jer Vijeće nije u 2013. moglo realizirati započete projekte. VEM, ističe, nadzire i portale, u monitoringu trenutno ima šest ljudi, a ove je godine u Agenciji pet novih zaposlenika. Za plaće je u 2013. otišlo oko 4, 3 milijuna kuna, najniža je oko sedam tisuća kuna bruto, najviša 27 tisuća, dakle prosjek bi bio 12.200 ili 12.300 kuna bruto, rekla je Rakić.

chevron-right