Europski parlament potvrdio novu Europsku komisiju

22. listopada 2014.

Europski parlament potvrdio je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu novu Europsku komisiju na čelu s predsjednikom Jean-Claudeom Junckerom, koja će ipak preuzeti dužnost 1. studenog kako je i bilo planirano.

"Predsjednik nove Komisije ima najveći mogući politički legitimitet. Danas je njegov tim dobio potporu velike većine u Parlamentu, a njegovo imenovanje je izravni rezultat izbora za Europski parlament", poručio je nakon glasovanja predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

U glasovanju je sudjelovalo 699 zastupnika Europskog parlamenta od kojih je "za" glasovalo 423 zastupnika, 209 ih je bilo "protiv", a 67 "suzdržano". Kad to usporedimo s prijašnjim omjerima, za prvu prvu Barrosovu komisiju (2004.-2009.) glasovalo je je 449 zastupnika, 149 je bilo protiv i 82 suzdržana. Za drugu Barrosovu komisiju (2010.) glasovalo je 488 zastupnika za, 137 protiv i 72 su bila suzdržana.

"Nakon dugačkog demokratskog putovanja moj tim je danas stigao do cilja. Čast mi je što je moja Komisija dobila demokratsku podršku Europskog parlamenta. Sada je vrijeme da zasučemo rukave i uhvatimo se posla: moramo pokrenuti gospodarski oporavak, stvoriti nova i kvalitetnija radna mjesta, podržati borbu mladih Europljana za bolju budućnost, zaštititi najugroženije članove našeg društva i uhvatiti se u koštac sa sve lošijom geopolitičkom situacijom. Zajedno ćemo u tome uspjeti", poručio je Juncker nakon glasovanja EP-a.

Potreban dogovor o strukturnim reformama, fiskalnoj vjerodostojnosti i investicijama

U svojem govoru pred Europskim parlamentom uoči izglasavanja nove EK, Juncker je, iznoseći obrise njezina programa, pozvao na to da se u Europskoj uniji postigne dogovor o novoj strukturi: "Vrijeme je da počnemo pregovarati kako bismo postigli široki i istinski dogovor unutar kojeg će velika koalicija zemalja i glavnih političkih stranaka zajedno raditi na izradi nove strukture na tri stupa: strukturnim reformama, proračunskoj vjerodostojnosti i investicijama. Ne vjerujem u čuda. Nema u Bruxellesu projektila na navođenje ni gumba za rast koji bi trebalo samo pritisnuti. Strukturne reforme, fiskalna vjerodostojnost i investicije na nacionalnoj razini i na razini EU-a moraju ići ruku pod ruku".

S obzirom na to da smo suočeni s manjkom investicija, do Božića kani predstaviti investicijski paket vrijedan 300 milijardi eura kako bi se potaknule investicije u rast, zapošljavanje i konkurentnost, najavio je Juncker rekavši: "Vrijeme da je udahnemo novi život europskomm projektu u trenutku kada građani gube povjerenje, kad nam ekstremisti s lijeva i s desna pušu za vrat, a naši konkurenti nas pretiču. Čekaju nas veliki izazovi, a na nama je da ih oblikujemo. Ako želimo igrati ulogu u budućnosti, moramo je igrati sada. Na nama je da osiguramo da europski socijalni model bude vidljiv iz svakog našeg poteza, jer je Europa zajednički štit za sve one koji imaju sreću da pripadaju ovom divnom kontintentu".

Europski parlament potvrdio novu Europsku komisiju 1
izvor: ilustracija Hina Ivan Šaravanja/iš

Juncker je u svom govoru upoznao i zastupnike s promjenama unutar svoje Komisije nakon saslušanja svih kandidata za povjerenike pred nadležnim odborima, a njegova Komisija će imati potpuno drukčiju strukturu u odnosu na ranije, naime, sedam potpredsjednika će biti na čelu projektnih timova i nijedan prijedlog povjerenika neće moći biti stavljen na dnevni red bez suglasnosti nadležnog potpredsjednika. Uzimajući u obzir njezin sastav, Juncker je procijenio da će ''budućnost Komisije biti vrlo politička''. Branio je njezinu novu strukturu, u kojoj će potpredsjednici ''koordinirati, sklapati i organizirati ideje''. Naglasio je da se morao ''boriti'' da postavi dovoljno žena u svoj kolegij, ali je priznao da je ''devet žena od 28 povjerenika još uvijek jadno''.

Istaknuo je da se nije mogao složiti s prijedlogom da se izbriše riječ ''pregovori'' iz naslova resora za proširenje jer bi to značilo obmanjivanje država kandidatkinja EU-a, a što se tiče predložene klauzule o rješavanju sporova između ulagača i države u pregovorima o TTIP-u, Juncker je rekao da neće dopustiti da nadležnost sudova EU-a bude ograničena takvom klauzulom. ''Pravila (pakta o stabilnosti) neće se mijenjati'', izjavio je Juncker, naglašavajući da 'će se provoditi uz stupanj fleksibilnosti dopušten u ugovorima.

Prihvaćanje, ali i naramak kritika za "novi početak"

"Građani su bili središnji igrači u procesu koji je doveo do izbora nove Komisije. Europska demokracija je napravila velike korake prema naprijed. Sada trebamo započeti s radom na europskoj stabilnosti, gospodarskom rastu, pitanju migracije, poštujući nacionalnu razinu stručnosti i okrenimo pogled izvan europskih granica", rekao je Manfred Weber (EPP, DE).

"Danas najgori neprijatelj Europi nije populizam, nego nedostatak hrabrosti naših europskih lidera.Mi u S&D ćemo vas poticati, ali ćemo biti i kritični duh većine", istaknuo je Gianni Pittella (S&D, IT), a Syed Kamall (ECR, UK) je pozdravio prijedloge za smanjenje birokracije, usredotočenost na digitalno tržište, energetsku sigurnost i načelo supsidijarnosti, ali i izrazio razočarenje što nije podržan zahtjev Parlamenta da ima povjerenika za kontrolu proračuna".

Guy Verhofstadt (ALDE, BE) dao je svoj glas Komisiji od koje očekuje "ambicije i viziju, da nas izvede iz krize, a ne da bude tajništvo Vijeća". Inzistirao je na potrebi za "vjerodostojnom strategijom za investicije i rast ", dok je Neoklis Sylikiotis (GUE/NGL, EL) rekao da će predložena Komisija podržati neoliberalnu politiku koja dovodi do gubitka radnih mjesta, oštrih mjera štednje i gušenja malih i srednjih poduzeća. 

Rebecca Harms (Greens/EFA, DE) objasnila je zašto njezina grupa nije za novu Komisiji istaknuvši da bi i samo odluka da Navracsics preuzme svoj portfelj bila dovoljan razlog za odbijenicu, a kritizirala je Junckerov tim i glede pristupa klimatskoj politici i manjku pažnje prema održivom razvoju, a Nigel Farage (EFDD, UK) očekivano je poručio:"Mi ćemo glasati protiv ovog nedemokratskog oblika vlade, dodajući da će ovo biti zadnja Europska komisija koja će voditi Veliku Britaniju, jer u sljedećih pet godina mi ćemo izaći iz EU."

Naposljetku, Harald Vilimsky (NI, AT) je poručio: "Baš kao što nismo oplakivali odlazak Barrosa, nismo posebno zadovoljni Junckerom i njegovim timom. Oni nisu kandidati naroda, oni predstavljaju tehnokraciju, nomenklaturu i mi ćemo glasovati protiv, a u korist obitelji europskih naroda".

chevron-right