U očekivanju izglasavanja nove Europske komisije

21. listopada 2014.

Uskoro bi konačno trebala biti gotova saga oko izbora nove Europske komisije, čiji se početak rada očekuje 1. studenog – ako Europski parlament da na plenarnoj sjednici 22. listopada u Strasbourgu zeleno svjetlo Junckerovoj ekipi u kojoj su se s obzirom na sastav i podjelu resora dogodile neke promjene.

Nakon što su nadležni odbori Europskog parlamenta u utorak dali pozitivnu ocjenu sa saslušanja Slovenke Violete Bulc, predložene za povjerenicu za promet i Slovaka Maroša Šefčoviča, predloženog za potpredsjednika za energetsku uniju, izabrani predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker trebao bi u srijedu ujutro predstaviti eurozastupnicima svoju „ekipu“ i potom slijedi glasovanje o cijelom sastavu Komisije.

Podsjetimo, bivša slovenska premijerka Alenka Bratušek podnijela je ostavku zbog negativnog mišljenja nadležnih parlamentarnih odbora i potom je Juncker umjesto nje predložio Bulc, ali kao povjerenicu za promet što je resor koji je prvotno trebao pripasti Šefčoviču. No, njemu je potom namijenio mjesto potpredsjednika za energetsku uniju što je mjesto koje je ranije bilo namijenjeno Bratušek.

Valja reći i da Europski parlament ne može odbaciti jednog ili više povjerenika, nego može ili potvrditi, ili odbiti cijelu Komisiju. U tom bi slučaju još neko vrijeme odnosno do izbora nove posao nastavila "stara" Komisija. Europski parlament dobio je ovlasti odobravanja članova Komisije Sporazumom iz Maastrichta 1993. godine.

Prva saslušanja obavljena su dvije godine kasnije za članove Komisije Jacquesa Santera, ujedno i prve Komisije koja je četiri godine poslije podnijela ostavku zbog optužbi za korupciju. Proces saslušanja dosad su prošle četiri Komisije, ali je Parlament samo u posljednja dva,  2004. i 2009., šefa Komisije natjerao da promijeni neke povjerenike koji su se na saslušanjima pokazali problematičnima.

chevron-right