„Na prevenciji korupcije nikada se ne smije štedjeti"

20. listopada 2014.

Borba protiv korupcije ne završava uhićenjem "velikih riba", pogotovo kada se još uvijek i nakon svih afera i dijela sudskih epiloga još uvijek ne zna gdje je „lova“ i stoga se na prevenciji korupcije ama baš nikada ne smije štedjeti, čulo se kao jednu od ključnih poruka i komentara u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvoga" povodom privođenja i uhićenja Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika i još 15-ak osoba iz vrha zagrebačke vlasti i uprave ili s njima povezanih.

Bandić je, podsjetimo, uhićen u nedjelju poslijepodne, a uz njega su privedeni i Petar Pripuz, suvlasnik CIOS-a te Slobodan Ljubičić, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga. Uhićenja su, pozivaju se mediji na izvore iz policije, uslijedila nakon višemjesečnog složenog kriminalističkog istraživanja vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu, koje su proveli Ravnateljstvo policije i Policijski nacionalni USKOK, a koordinirali DORH i USKOK. Privedene se tereti zbog osnovane sumnje na počinjenje većeg broja koruptivnih kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem.

 „Ovime se skreće pozornost sa suđenja Perkoviću i Mustaču“, ustvrdio je Krešimir Krsnik, odvjetnik Milana Bandića „U mreži prvoga“ te medije prozvao za „hrpu gluposti koje su objavili u vezi njegova klijenta poput one da je uhićen pri bijegu, a bilo je to dva metra od njegove kuće. Svi će se mediji vrlo vrlo dugo baviti ovom temom i bit će zanimljiv i termin – što je nejavno, a što tajno. Volio bih podijeliti s hrvatskom javnosti zbog čega su oni uhićeni“.

Nejasno je to i Ljubičićevom odvjetniku Veljku Miljeviću, koji tvrdi da „inkriminacija nije ni izdaleka toliko teška da bi tražila ovakav intenzivan tretman, i to u nedjelju popodne. Čini mi se da se još nešto traži i želio bih znati pozadinu“. „I želim naglasiti da ni moj branjenik nije bježao“, istaknuo je Miljević ustvrdivši da je njegov klijent s obitelji išao na kupanje u Čatež“.

„Na prevenciji korupcije nikada se ne smije štedjeti" 1
izvor: FB gradonačelnika Bandića, koji je par nedjeljnih "slobodnih sati između obveza", a prije uhićenja, proveo berući mahune u svom vrtu u zagrebačkom naselju Savica

Što se zapravo krije iza Bandićeva uhićenja i kome ono ide u korist?

Da „u najvećem broju ovakvih slučajeva iza svega stoji politička odluka, čime se gubi povjerenje u pravnu državu“, istaknuo je Renato Matić, sociolog, koji je upozorio da „valja smiriti strasti jer borba protiv korupcije ne završava uhićenjem velikih riba, pogotovo kad se još uvijek u moru afera ne zna gdje je „lova“. Valja mijenjati mentalitet - tu počinje borba protiv kriminala“.

„Na prevenciji korupcije se ne smije štedjeti. Najlakše je sada likovati, no treba učiniti sve da se ovakvo što ne ponovi. Ovo je lekcija svim političkim strankama koje zatvaraju oči pred koruptivnim djelima svojih članova. No, ima još slučajeva koje treba riješiti. Sjetimo se samo ozbiljnih optužbi na račun gradonačelnika Zadra i Dubrovnika. Sazrijevamo, naše institucije izgledaju bolje, no nemamo takozvani rani sustav upozoravanja“, upozorio je Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a, jedne od organizacije civilnoga društva, koja je uz Pravo na Grad i Zelenu akciju godinama upozoravala na zloupotrebu javnih resursa i ostale sumnjive poslove zagrebačkog gradonačelnika i njegove mreže te potrebu njihova istraživanja.

Je li ovo kraj Bandićeve političke karijere?

„Sada treba učiniti sve da se ovakve stvari ne ponove i da budemo društvo sa što manje korupcije, potrebna je prevencija na svim razinama, posebno lokalnim razinama. Jedan od važnih mehanizama za borbu protiv korupcije je institucija Povjerenice za informiranje, a ona je prisiljena jer joj Sabor i Vlada nisu osigurali potrebna sredstva, boriti se rukama i nogama za njih. Kad se ulože dodatna sredstva u kontrolne mehanizme, tada će biti sužen prostor za korupciju na bilo kojoj razini“, poručio je Zelić „U mreži prvoga“.

„Nikad ne reci nikad – to je poslovica koja se može primijeniti na Bandića, pa tako i u slučaju njegove daljnje karijere političara“, kazao je Ivan Rimac, politički analitičar, a Josip Kregar, Bandićev protukandidat na jednima od izbora za gradonačelnika, podsjetio je „da u obzir treba uzeti da Bandić ne zaokružuje svoju moć samo u gradu, nego i u strukturama koje ga ispituju i progone, a i u mišljenjima ljudi ovo je tek vrh ledenog brijega“.

chevron-right