Kako su "institucije" godinama imale širom zatvorene oči

20. listopada 2014.

Kao razlozi uhićenja Milana Bandića, Slobodana Ljubičića, Petra Pripuza, Ivana Tolića i ostale Bandićeve „klike“, između ostalog, u medijima se navode zamjene zemljišta, spalionica i gospodarenje otpadom, a Zelena akcija i Pravo na grad već deset godina upozoravaju na sumnjive prenamjene zemljišta, netransparentne izmjene Generalnog urbanističkog plana, problematičan sustav gospodarenja otpadom i pogodovanje kontroverznim investitorima, podsjetile su priopćenjem te dvije organizacije civilnoga društva.

Ostavku gradonačelnika Bandića Pravo na grad i Zelena akcija tražili su još 2010. zbog slučaja „Varšavska“ te izgradnje podzemne garaže u sklopu projekta „Cvjetni“. Tada su i organizirali prosvjed ispred Gradske uprave na kojem je 4.000 ljudi zatražilo gradonačelnika Bandića da spakira kofere i ode u zatvor u Remetinec. Iste su godine i zauzeli Varšavsku ulicu kako bi je zaštitili od građevinskih radova, upozoravajući na nelegalnosti prilikom izmjena GUP-a kojima se pogodovalo HoTo Grupi.

Kako su "institucije" godinama imale širom zatvorene oči 1
izvor: FB Pravo na grad i Zelena akcija

No, u konačnici je DORH objavio priopćenje kako su utvrđena „izvjesna odstupanja u dijelu koji se tiče mogućnosti povećanja izgrađenosti dvorišta i dijelu koji se odnosi na dopušteno deniveliranje dijela Varšavske ulice“. Međutim, nakon toga, niti DORH, niti ostale nadležne institucije nisu dodatno reagirale.

Uoči lokalnih izbora 2009. kampanjom "Mutna voda" nastojalo se ukazati "na više od dvije milijarde kuna muljaža". Zaboravne valja podsjetiti da je tada predsjednik SDP-a i sadašnji premijer Zoran Milanović izjavio da je Milan Bandić najbolji kandidat za zagrebačkog gradonačelnika te da je SDP s Bandićem na čelu jamstvo kvalitetne i poštene gradske vlasti.

Kako su "institucije" godinama imale širom zatvorene oči 2
izvor: FB Pravo na grad i Zelena akcija

Očito je kako su građani bili godinama ispred nadležnih institucija koje su se pravile da ne vide nikakve malverzacije u načinu upravljanja gradom. Nadalje, u Zagrebu se već više od desetljeća sustavno zanemaruje gospodarenje otpadom. Time se otvorilo prostor za ulazak sumnjivih investitora u ovaj financijski unosan posao, a građanima je nanesena financijska i okolišna šteta.

Kako su "institucije" godinama imale širom zatvorene oči 3
izvor: FB Pravo na grad i Zelena akcija

"Ukazivali smo na štetnost gradnje spalionice te već izgrađenog i sa spalionicom usko povezanog pročistača otpadnih voda. Prošle godina bila je planirana čak i privatizacija Čistoće i drugih komunalnih tvrtki, a mediji su ukazivali kako će upravo tvrtka Petra Pripuza preuzeti gospodarenje otpadom u Zagrebu. Zelena akcija i Pravo na grad su se usprotivili ovakvim najavama, ukazujući da bi privatizacija dovela do smanjenja kvalitete i povećanja cijena komunalnih usluga, kao i do pada investicija u komunalnu infrastrukturu. Nadamo se da će ova uhićenja spriječiti navedene planove te da će se sada konačno do kraja istražiti sve afere koje su gradonačelnika Bandića pratile od prvih dana njegove vladavine", podsjećaju Zelena akcija i Pravo na grad i upozoravaju:

"Otvara se pitanje i tko će sada upravljati gradom? Zbog činjenice da je osim samog gradonačelnika uhićena i većina njegovih najbližih suradnika te s obzirom da upravljanje gradom niti do sada nije funkcioniralo u skladu s javnim interesom, jasno je da dio vladajuće gradske garniture koji je ostao na slobodi nema pravo upravljati Zagrebom te da je potrebno raspisati nove izbore".

chevron-right