SDP Saboru šalje prijedlog uvođenja preferencijalnog glasovanja

15. listopada 2014.

Predsjedništvo SDP-a odlučilo je da će ta stranka u saborsku proceduru uputiti izmjene izbornog zakona kako bi se već na idućim parlamentarnim izborima primijenilo preferencijalno glasovanje po modelu kakav se primjenjuje na izborima za Europski parlament, doznaje se u SDP-u. Inače, ranije ovoga dana u Saboru zastupnici su zatražili da se konačno otvori raspravu o izmjeni izbornog modela.

Za preferencijalno glasovanje uoči sjednice Predsjedništva zauzeo se i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. "Ići ćemo u smjeru preferencijalnog glasovanja i taj stav SDP-a se već zna. Želimo omogućiti građanima veću participaciju u odabiru zastupnika", rekao je Maras.

Još jednom je pojasnio zašto Vlada želi dati u koncesiju izgrađene autoceste, istaknuvši da će se tako omogućiti dodatno ulaganje u nove ceste i željeznice. "Ako se uključe mirovinski fondovi, osiguravamo siguran prihod za mirovine iz drugog stupa. Znači, od toga svi imaju koristi", kazao je Maras.

Upitan što će se dogoditi ako referendumska inicijativa prikupi dovoljno potpisa protiv koncesioniranja autocesta, rekao je da će Vlada "poštovati odluku građana i prilikom prikupljanja potpisa za referendum i odluku na referendumu". "Tu nema dvojbe", dodao je. Preferencijalno glasovanje podržavaju i riječki SDP-ovci Zlatko Komadina i Željko Jovanović, koji je poručio kako je važno da građani iskoriste svoje biračko pravo i izađu na izbore.

"Uzmimo primjer Sisačko-moslavačke županije. To je preferencijalno glasovanje, to je biranje imenom i prezimenom i onda izađe 26 posto građana. Pa neka izađe više, neka prekriže sve ponuđene i tako pokažu da su nezadovoljni, ali neka iskoriste svoje biračko pravo", poručio je Jovanović. Komadina je, pak, kazao da podupire proceduru koja je demokratičnija.

Sabor: otvoriti raspravu o izmjeni izbornog modela

Dio saborskih klubova zatražio je jutros da se u Hrvatskom saboru otvori rasprava o izmjenama izbornog zakonodavstva, a od predsjednika Sabora Josipa Leke da svim zastupnicima dostavi pismo koje mu je poslao predsjednik Republike Ivo Josipović.

"Tražim da to pismo umnožite i dostavite zastupnicima, jer ono nije privatno već službeno", rekao je Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) koji je izrazio sumnju kako se Josipovićevo pismo bavi samo temom preferencijalnog glasovanja.  Ne drži da o toj temi treba raspravljati Predsjedništvo Sabora. "Nije predviđeno da se bilo kakvi dogovori postižu na predsjedništvu Sabora", poručuje Lesar.

Podsjetio je kako se 'nisko' na saborskom dnevnom redu nalaze tri zakonska prijedoga na temu promjena izbornog modela, poručivši da su stvoreni svi uvjeti da se o tome otvori rasprava. "U našoj je državi sve nakaradno pa je i demokracija nakaradna", ustvrdio je HDSSB-ov Josip Salapić.

Podsjetio je na Inicijativu U ime obitelji koja je prikupljala potpise za referendum 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom', kazavši kako je, po HDSSB-u, jasno da se broj potrebnih potpisa odnosi na birače u Republici Hrvatskoj. Ipak, dodao je, u konačnici Ustavni sud treba dati mišljenje. "Već 380 tisuća prikupljenih potpisa putokaz su da se krene u promjene zakona jer se stvara nepovjerenje u palament. Ako ne prihvatimo ono što narod traži odnarodit ćemo se, a predstavljamo narodni parlamet", poručio je Salapić.

Tumačenje je i nezavisne zastupnice Jadranke Kosor da je Inicijativa skupila dovoljan broj potpisa, jer, napominje, u Ustavu se jasno kaže da je riječ o biračima u RH. Kosor smatra da predsjednik države ne mora Saboru pisati da bi odradio svoj posao, ali da njegovo pismo, kad je već pisao, treba uzeti u obzir.

Možemo uzeti u obzir što Josipović predlaže, ali preda nama su i prijedlozi zastupnika, a tu su i potpisi Inicijative U ime obitelji, kaže Kosor koja podsjeća da su građani na izborima za Europski parlament prihvatili preferencijalno glasovanje. Naša je dužnost razgovarati o tome i donijeti odluke, vremena ima, početak izborne godine počinje u veljači 2015., rekla je Kosor.

HDZ je vrlo kritičan prema Josipovićevu potezu. "Predsjednik države nije ništa uveo, poslužio se u javnosti prihvaćenim temama da bi skrenuo pozornost na sebe i svoju kampanju", ocijenio je Davorin Mlakar (HDZ) nezadovoljn što zastupnici o predsjednikovi pismu znaju tek iz medija. To je (pismo) pomoć u kampanji predsjednika Republike koji se na isteku mandata odlučio dopisivati s drugim institucijama, čujemo i da otvara pitanje preferencijalnog glasovanja što je zakašnjelo tri-četiri godine, rekao je Mlakar podsjetivši da je HDZ-ova Vlada inicirala preferencijalno glasovanje na europskim izborima.

Milorad Pupovac (SDSS) propituje temu zbog koje se Josipović odlučio pisati. Razumio bi, kaže, da je pismo uputio u vrijeme nereda u Vukovaru, da je pisao Vladi u povodu ekonomske situacije koja ugrožava elementarnu sigurnost države. Ali nije, predsjednik je to učinio tek na temu preferencijskog glasovanja, primjetio je Pupovac zapitavši se u čemu je ta tema sudbinska za stabilnost političkog sustava? Upozorio je da postoji opasnost da se Sabor zloupotrijebi u vrijeme predizborne kampanje, koja nije ni proglašena, i da se to mora izbjeći. Vaša je dužnost da to učinite, rekao je Pupovac predsjedniku Leki.

Leko obećao zastupnicima dati Josipovićevo pismo

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko obećao je danas zastupnicima da će im dati pismo koje mu je uputio predsjednik Republike Ivo Josipović, a vezano za preferencijalno glasovanje, poručivši kako bi pokušaj da predsjednici Klubova u zajedničkom kontaku osjete na čemu bi se mogao postići konsenzus, skratio vrijeme, a možda i tenzije u društvu.

"Pismo će biti dostavljeno zastupnicima nakon što barem pokušamo razgovarati na Predsjedništvu o minimumu stvari koje bismo mogli staviti na dnevni red vezano za prijedloge za izborne promjene", odgovorio je Leko na jutrošnje inzistiranje zastupnika da im dostavi pismo koje mu je uputio predsjednik republike Ivo Josipović.

Pismo se, pojašnjava, temelji na istraživanju koje će, nada se Leko, predsjednik Republike dostaviti javnosti. "To je njegova obveza, a ne obveza predsjednika sabora jer nije riječ o njegovom istraživanju", poručio je predsjednik Sabora. U demokratskom standardu nije da predsjednik Sabora sva pisma koja dobije dijeli sa zastupnicima, kaže Leko, no, kako dodaje, u ovom je slučaju ipak riječ o pismu predsjednika Republike, koje ima ustavnu težinu.

Važno je pokušati naći konsenzus političkih snaga u Saboru kako bismo ojačali utjecaj hrvatskih građana, birača na to tko će ih zastupati u predstavničkim tijelima, poručuje Leko. Pokušaj da predsjednici klubova u zajedničkom kontaku osjete na čemu bi se mogao postići konsenzus skratilo bi vrijeme rada u hrvatskom Saboru, a možda i tenzije u društvu, uvjeren je Leko. "Demokracija jeste kompromis, a pokušaj da se traži kompromis mislim da je jedan od načina i nije uzurpirano nikome ni jedno od prava", mišljenja je Leko. Dobit ćete svi pismo - i vi i hrvatska javnost - sutra, zavisio da li ćemo sazvat Predsjedništvo u petak ili u utorak. Već znate temu i ne vidim razloga da unosimo nervozu , poručio je Leko.

chevron-right