Građani i u Saboru protiv davanja autocesta u koncesiju

12. listopada 2014.

Pitanjima čemu davanje autocesta u koncesiju - zašto se ne nađe drugačiji model i zašto se u izborni sustav ne uvede preferencijalno glasanje, zaskočili su građani zastupnike i u Saboru tijekom Dana otvorenih vrata hrvatskog parlamenta, a predsjednik Sabora Josip Leko poručio im je da se i sam zauzima da se pojača nadzor građana nad vlašću.

Građane, potvrdilo se i ove godine, najviše smeta što zastupnike ne vide u Sabornici, što se pozicija i opozicija ni oko čega ne slažu. No, brine ih, pokazalo se, i najava monetizacije autocesta, pitaju zašto se ne nađe drugačiji model, zašto se u izborni sustav ne uvede preferencijsko glasovanje.

Monetizacija nije rasprodaja, nego iznajmljivanje, objašnjavala im je Gordana Sobol (SDP), pitajući ih kako, inače, platiti milijarde kuna obveza koje dospjevaju. HDZ-ovi Jasen Mesić i Ante Babić građanima tumače kako nisu za monetizaciju koju nudi Vlada.

Nezavisna Jadranka Kosor pozdravlja preferencijsko biranje zastupnika, kaže da bi to jamčilo i njihovu veću odgovornost. Sobol drži da to neće riješiti (ne)dolazak u Sabor, odnosno da će uvijek, neovisno o načinu biranja, biti zastupnika koji neće dolaziti.

Radi se na tome da se omogući promjena izbornog sustava kako bi građani jače utjecali na to tko će ih zastupati, i sam se zauzimam da se pojača utjecaj građana, rekao je Leko jednoj od skupina koja je danas, u okviru Dana otvorenih vrata posjetila Sabor te razgovarala s Lekom i drugim zastupnicima.

"U Hrvatskoj političaru nakon izbora možete samop staviti soli na rep"

Jedan od građana koji je dugo živio u dijaspori požalio se Leki da u Hrvatskoj nema istu mogućnost kontakta sa zastupnikom kao što je imao u dijaspori. Tamo političara možete kontaktirati i prije i poslije izbora, ovdje toga nema, odnosno kad političara izaberete možete mu staviti 'soli na rep', zaključio je. Leko priznaje da nema idealnog političkog sustava, niti sustava koji jamči da će se vlast ponašati manje bahato. Važno je da u demokraciji djeluju ljudi poput Vas, treba pojačati nadzor građana, poručio je Leko nezadovoljnom građaninu.

Građani su posebno srdačni bili prema bivšoj premijerki, a jedan joj je predložio da se (opet) kandidira za predsjednicu države. "S obzirom na broj prijedloga morat ću o tome razmisliti", kroz smijeh je kometirala Kosor te dodavala "šalim se, naravno".

Otvorena vrata privukla su na Markov trg građane svih uzrasta, pa i one najmlađe koji su se, poučeni ponašanjem starijih, za uspomenu slikali s predsjednikom Sabora. Treći Dani otvorenih vrata održavaju se u povodu Dana neovisnosti 8. listopada, a građani danas mogu ulaziti u Sabor bez prethodne najave od 10 do 17 sati. U 30 minuta iz saborske Službe za građane provode ih prostorima koje posjetitelji ne mogu vidjeti za uobičajenih obilazaka.

Građani su vrlo zainteresirani za ovu manifestaciju, kaže voditeljica te službe Ružica Šimunović, zadovoljna što je i danas došao popriličan broj građana, unatoč tome što je zbog maratona zatvoren dio gradskog središta, pa je pristup Markovu trgu nešto teži nego inače. Zahvaljujući Danu otvorenih vrata, u dvije prethodne godine saborskim je prostorima bez najave prošlo više od 1600 građana. U prošloj godini Sabor je organizirano posjetilo 15.800 građana.

chevron-right