„Monetizacija autocesta – uvod u drugu privatizacijsku pljačku“

06. listopada 2014.

Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju počet će ove subote 11. listopada i trajati do 25. listopada, najavila je inicijativa „Ne damo naše autoceste“, u kojoj se okupila široka koalicija sindikata i organizacija civilnog društva, na konferenciji za novinare te pozvala građane da im daju potporu nakon što su iscrpljene sve mogućnosti kako bi se Vladu uvjerilo da odustane od davanja autocesta u 40-godišnju koncesiju.

„Jeste li da se referendumom donese slijedeći zakon o izmjenama zakona o cestama prema kojem su izgrađene autoceste strateški interes Republike Hrvatske i zabranjeno ih je davati pod koncesiju za javne usluge“ – glasi referendumsko pitanje inicijative „Ne damo naše autoceste“, koju čini pet sindikalnih središnjica (NHS, SSSH, MHS, HURS i URSH), dva cestarska sindikata (Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta) te sedam organizacija civilnog društva (Pravo na grad, Zelena akcija, Centar za mirovne studije, GONG, Mreža mladih Hrvatske, Savez udruga Clubture te Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) uz podršku brojnih drugih organizacija iz cijele Hrvatske.

Vlada bi trebala obustaviti sve aktivnosti na monetizaciji autocesta do kraja prikupljanja potpisa za referendum, smatraju u Inicijativi, koja će "svaki pokušaj davanja autocesta u koncesiju smatrati manipulacijom vlasti i pokrenuti izravne konfrontacije", upozorio je Teodor Celakoski iz Prava na grad te istaknuo: „Cilj ove inicijative nije da se pretvori u politički pokret, već da Vlada počne uključivati građane u odlučivanje o temama važnim za razvoj društva i da se stvori temelj za dugoročnu suradnju organiziranog civilnog društva, sindikata i građana oko pitanja upravljanja zajedničkim dobrima“.

„Očekujemo da privatizacija autocesta bude početak druge privatizacijske pljačke, a nakon toga na redu će biti koncesije na vodu i šume što se već događalo u Europi“, kazao je Celakoski te dodao: „Ključno pitanje je kako mi kao društvo možemo stati na kraj vlasti koja nema odgovornost za dugoročno i održivo upravljanje javnim dobrima - akcijom prikupljanja potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju želimo je na to natjerati i ovo skupljanje potpisa je interes većine građana bez obzira na uvjerenja i društvene pozicije.  Želimo odgovornu vlast koja ne manipulira činjenicama nudeći tezu da je privatizacija jedino rješenje. Vlada pokušava prodati našu budućnost!“.

Zašto vlast ne pita građane što misle?

„Autoceste su izgrađene da bi bile razvojni, a ne komercijalni projekt,  a koncesijom se sada pokušava učiniti potpuno suprotno. Nužno je osigurati da svim naseljenim mjestima u Hrvatskoj budu dostupne autoceste, jer se na taj način potiče i razvoj cjelokupnog područja. Tu je i sigurnosni aspekt jer koncesionari nerijetko dižu cijene cestarina pa se promet onda seli na državne ceste što dovodi do povećanja broja prometnih nesreća“, upozorio je Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata te dodao: „Iako nije na nama da predlažemo rješenja, monetizaciju se može izbjeći reprogramiranjem dugova ili prodajom obveznica hrvatskim građanima, ili mirovinskim fondovima pri čemu bi autoceste ostale u domaćim rukama, a namaknulo bi se sredstva za rješavanje postojećih dugovanja“.

„Članovi inicijative ne žele mirno gledati kako se vlast benevolentno kocka javnim interesima. Novac će biti potrošen za krpanje proračunskih rupa, a da vlast pritom ni u jednom trenutku nije pitala građane što misle o monetizaciji“, podsjetio je sindikalac Ozren Matijašević, a Mirela Travar iz Mreže mladih Hrvatske podastrijela računicu: „Analizom smo utvrdili da bismo za 80 milijardi kuna, koliko bi zaradio privatni koncesionar u tih 40 godina, mogli izgraditi 300 bolnica, 2.000 škola ili 4.000 vrtića“. Uostalom, kako je upozorio Stanić: „Ako se autoceste isplati uzeti u koncesiju privatnim koncesionarima nije jasno zašto ne i državi, a koncesionaru će se u slučaju smanjenog prometa morati namiriti razliku – opet iz proračuna“.

Tko želi saznati više o "Ne damo naše autoceste":

referendum-autoceste.hr
facebook.com/nedamonaseautoceste
twitter.com/nedamoautoceste

 

chevron-right