Koliko će se još na dnevnom redu Sabora „kiseliti“ izborna reforma?

06. listopada 2014.

Premda su izmjene izbornog zakonodavstva, koje su predložili grupa zastupnika i GONG, uvrštene u dnevni red Sabora, pitanje je kada će se o njima i raspravljati s obzirom na to da su nisko na „listi“ i u daljnjem slobodnom padu. Za to vrijeme, političke „elite“ i dalje nisu svjesne (ili ne žele biti?) bolesti koja zahvaća političke stranke bez želje za liječenjem, a posljedice mogu biti opasne - građani mogu reći zbogom politici – upozorila je skupina zastupnika koja u suradnji s GONG-om traži izmjene izbornog zakonodavstva i pozvala šefa Sabora SDP-ova Josipa Leku da pokaže hrabrost i odlučnost. On, pak, poručuje: "Procedura na počiva na hrabrosti pojedinca".

Podsjetimo, na vrijeme predloženim izmjenama predviđa se uvođenje preferencijalnog glasanja uz izborni prag unutar liste od pet posto tako da bi birač imao tri glasa koja bi mogao rasporediti kandidatima unutar jedne liste; ukidanje instituta nositelja liste i zabranu kandidiranja osobama osuđenima za specifična teška kaznena djela do isteka perioda rehabilitacije; nespojivost istovremenog obnašanja dužnosti saborskog zastupnika i načelnika općine/gradonačelnika; povećanje broja potrebnih potpisa za kandidiranje unutar izborne jedinice s 500 na 1.500 potpisa; produženje rokova za organiziranje izbora, kao i daljnju profesionalizaciju i jačanje uloge Državnog izbornog povjerenstva, koje ne bi činili samo pravnici te dostavljanje obrazaca za izvještavanje o financijama stranaka, lista i kandidata putem interneta.

„Ovo je stručno te na kompromisu utemeljen prijedlog i apeliram na razum“, naglasio je nezavisni zastupnik u Klubu SDP-a Josip Kregar, a njegov kolega SDP-ov Gvozden Flego iz skupine zastupnika koja traži izmjene izbornog zakonodavstva, uz dozu optimizma i nade da će mišljenje Vlade o izmjenama biti pozitivno također je istaknuo: „ Naš je prijedlog svojevrsni kompromisni minimum za koji vjerujemo da je prihvatljiv što širem krugu ljudi i obećavajuća je činjenica da je ipak uvršten u dnevni red“. No, s obzirom na to da se već dvije godine na „repu“ dnevnog reda „kisele, odnosno dinstaju“, Vladine izmjene Zakona o javnom redu i miru, kako reče Kosor, ona ne pršti optimizmom.

„Postavlja se pitanje gdje je problem“, upozorio je izvršni direktor GONG-a i vanjski član saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dragan Zelić dodavši da je „riječ o činu neodgovornosti i vrha HDZ-a i SDP-a da pokrene bilo kakve promjene. Nije jasno kako političke elite, vrh HDZ-a i SDP-a ne osjete bilo građana, nego produbljuju jaz između građana i njihovih izabranih političkih predstavnika. Pojedine elite nisu svjesne bolesti koja zahvaća političke stranke koje se ne žele liječiti, a posljedice mogu biti opasne, odnosno građani mogu reći zbogom politici“. Stoga je apelirao na vrhove dviju najjačih stranaka da podrže zastupničku inicijativu. U suprotnom, kako reče: „Voda će nas nositi i ne znamo gdje ćemo stići“.

Leko: procedura ne počiva na hrabrosti pojedinca

Šef Sabora Leko, međutim, zaziva široku javnu raspravu te je odbio poziv da u proceduri „požuri“ ovaj prijedlog jer, kako reče: "Promjena izbornog zakonodavstva ne počiva na hrabrosti i odlučnosti pojedinca, nego na pravilima i standardima koji vrijede u ovoj zemlji. Ovdje je riječ o Poslovniku i standardima te o odnosima između Vlade i parlamenta. To su pravila kojih se moramo držati, inače bismo otišli u subjektivnost, koja je vrlo opasna. Mislim da je izborno zakonodavstvo takve vrijednosti da ni jedna lobistička ili društvena skupina nema pravo na ekskluzivno predlaganje zakona samo za sebe“.

„To je zadatak javne rasprave i očekujem da će javna rasprava izroditi nešto što će, po mom sudu, omogućiti jači utjecaj birača na to tko ih zastupa i predstavlja u tijelima vlasti. Moja je želja da se to dogodi, ali ne bih procjenjivao ni jedan institut posebno, ni jednu inicijativu posebno, s obzirom na ulogu predsjednika Sabora. Očekujem da i radna tijela Sabora i Vlada, u skladu s Poslovnikom i standardima koji vrijede, daju svoja stajališta o svakom prijedlogu, ali očekujem i da se u to uključi i hrvatska javnost", poručio je Leko te kazao kako je moguće da Sabor izborne zakone raspravi prije kraja godine.

chevron-right